ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τα εγκλήματα αυξάνονται το καλοκαίρι – O μήνας που σπάει ρεκόρ

Γιατί η εγκληματικότητα αυξάνεται το καλοκαίρι;

Τα εγκλήματα αυξάνονται το καλοκαίρι – O μήνας που σπάει ρεκόρ

Το έγκλημα συμβαίνει όλο το χρόνο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει άλλη εποχή που να σχετίζεται με τη σταθερή αύξηση της εγκληματικότητας περισσότερο από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μια έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2014 βρήκε σημαντικές εποχιακές τάσεις για σχεδόν δύο δεκαετίες που οι ειδικοί λένε ότι οδηγούν σε περισσότερα άτομα να γίνονται θύματα βίαιων εγκλημάτων κατά τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με μια ιδιαίτερη… προτίμηση τον Ιούλιο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις, η βία από συντρόφους και άλλα βίαια εγκλήματα συνέβαιναν συνήθως σε υψηλότερες συχνότητες από ό,τι κατά τη διάρκεια άλλων εποχών.

“Πιστεύω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η βασική γραμμή. Η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλότερη και γνωρίζουμε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συμβάλλουν στην εγκληματικότητα. Άρα είναι ήδη υψηλό. Και όσο αυξάνεται, ακόμα περισσότερο, πηγαίνετε για να δούμε μια αύξηση», δήλωσε στο FOX Weather ο δρ Josh Klapow, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Η έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι τα εγκλήματα συνήθως αυξάνονταν μόνο κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η βία από συντρόφους το καλοκαίρι ήταν σχεδόν 12% υψηλότερη από ό,τι το χειμώνα.

Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών, αλλά μια ανασκόπηση δεδομένων από μεγάλες πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Σιάτλ υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα. Τα ετήσια στοιχεία και από τους δύο δήμους έδειξαν περισσότερες επιθέσεις, ληστείες και συμπλοκές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Ο Klapow είπε πως όποτε αρχίζει η ζέστη, είναι μια περίοδος που μπορεί κάποιος να είναι επιρρεπής στη βία.

Ο ψυχολόγος είπε επίσης ότι ένα κύμα εγκληματικότητας θα υποχωρήσει όταν οι θερμοκρασίες πέσουν ξανά σε μέτρια επίπεδα ή η ζέστη γίνει απλώς πολύ αφόρητη για τους δράστες.

“Κάποια στιγμή όταν οι θερμοκρασίες είναι απλώς καταπιεστικά καυτές, στην πραγματικότητα μειώνεται αυτόματα η εγκληματικότητα”, είπε ο Klapow.

Τι ωθεί τους ανθρώπους να διαπράξουν εγκλήματα

Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι σχετικά με το γιατί υπάρχει μια εμφανής άνοδος της εγκληματικότητας το καλοκαίρι.

“Νιώθουμε άβολα – νιώθουμε εξάντληση από τη ζέστη ή αφυδατωμένοι”, είπε ο Klapow.

Σε προβληματικές περιπτώσεις, χωρίς μέρος για να δροσιστείτε, ο Klapow προειδοποιεί ότι οι συμπεριφορές χειροτερεύουν και κάτι τέτοιο συμβάλλει στις εχθροπραξίες – περισσότερη νευρικότητα, υψηλά… ντεσιμπέλ στις ομιλίες που καταλήγουν σε προστριβές κ.ο.κ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ζεστός καιρός μπορεί να οδηγήσει στα… πάντα, από εξάντληση έως θερμοπληξία. Εκτός από τη φύση πάντως, οι συνήθεις προσαρμογές στις κοινωνικές ρουτίνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με κλειστά σχολεία και περισσότερες ώρες ημέρας οδηγούν σε περισσότερες ευκαιρίες για πλήξη και λάθος επιλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.