ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θρήνος στην κηδεία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη – Καλυμμένος με την ελληνική σημαία: «Αθάνατος» (φώτο)

«Βαστάω εγώ, είμαι η μάνα του Λύγγε» - Συντετριμμένοι συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι

Θρήνος στην κηδεία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη – Καλυμμένος με την ελληνική σημαία: «Αθάνατος»  (φώτο)

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι στον Γιώργο Λυγγερίδη, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο άτυχος αστυνομικός έχασε τη ζωή του μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα που του πέταξαν χούλιγκαν στου Ρέντη.

Το φέρετρο με τη σορό του άτυχου αστυνομικού – καλυμμένο με την ελληνική σημαία – μετέφεραν στη 1 μετά το μεσημέρι στον ναό οι συνάδελφοί του από την ΥΑΤ.

Συγκλονιστικός ήταν, λίγο πριν τη ολοκλήρωση της τελετής ο επικήδειος ενός συνδέλφου του από την ίδια διμοιρία, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπήρξες συναδελφικός σε κάθε σου πράξη, έκανες την υπηρεσία δεύτερη οικογένειά σου, συμμετείχες σε όλες τις αποστολές, στις Καστανιές το 2022.

Εκεί, συγκράτησες την παράνομη είσοδο 2.000 ατόμων, συμβάλλοντας στην προστασία των εθνικών συνόρων με πίστη στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία.

Μου έλεγες πως οι Καστανιές ήταν ο σταθμός της υπηρεσιακής μας ζωής. Οι εμπειρίες σου σε είχαν καταστήσει άρτιο επαγγελματία, με ήθος, φιλότιμο, βαθιά πίστη στη νομιμότητα.

Έλεγες πως τα ΜΑΤ δεν παίζουν ποτέ, ο ΜΑΤατζής δεν έχει αυτό το δικαίωμα. δεν θα πέσει, δεν θα λυγίσει. Εσύ δεν έπεσες, εμείς σε ξαπλώσαμε για τις πρώτες βοήθειες. Ήσουν όρθιος με την ασπίδα σου. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Πονούσες αφόρητα, μα δεν ούρλιαζες. Δεν έκλαψες, ήσουν σοβαρός και αξιοπρεπής, αν και ήξερες τις συνέπειες αυτού του τραύματος.

Στάθηκες απέναντι σε αυτούς που σήμερα κρύβονται πίσω από τον μπαμπά, τη μαμά και τον δικηγόρο της ομάδας τους. Σε παραδώσαμε ζωντανό με 9 παλμούς. Μην ανησυχείς Γιώργο, θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αποτελούσες και αποτελείς πρότυπο αστυνομικού και τώρα θα αποτελείς και αθάνατο ήρωα. Αυτό είσαι.

Τραυματίστηκες θανάσιμα στο πεδίο της μάχης για να εξασφαλίσεις κοινωνική ειρήνη. Αυτή ήταν η αποστολή μας, η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών.

Κοίτα πόσοι έχουν έρθει για σένα εδώ, είναι πάρα πολλοί. Οι γονείς σου δεν απουσίασαν ποτέ.

Την αγαπημένη σου αδερφή εμείς θα την προστατεύουμε και θα τη στηρίξουμε, το ίδιο και τους περήφανους γονείς σου.

Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας έδωσες, τις ατελείωτες χαρούμενες στιγμές, το πηγαίο χαμόγελό σου. Έγινες ήρωας και ήρωας θα παραμείνεις. Καλό παράδεισο και καλή αντάμωση», με τους υπόλοιπους συναδέρφους του να φωνάζουν «Αθάνατος».

Τραγική φιγούρα έξω από την εκκλησία μετά την τελετή ήταν η μητέρα του 31χρονου, η οποία, με όση δύναμη της είχε απομείνει, έλεγε σε όσους την παρηγορούσαν «Βαστάω εγώ, βαστάω. Είμαι η μάνα του ”Λύγγε”».

Παρόντες στην κηδεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε στις 3 και στη συνέχεια η πομπή με τη σορό του Γιώργου Λυγγερίδη αναχώρησε, μέσα σε χειροκροτήματα, για τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη όπου θα γίνει η ταφή του άτυχου αστυνομικού.

Όπως έχει ανακοινωθεί η πομπή θα κινηθεί επί των οδών εξωτερικά του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Κατσιμίδη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Εθνικής Οδού Θεσσαλονικης – ν. Μουδανιων, Μαρίνου Αντύπα, επ. οδου Χαριλάου – θέρμης και εξωτερικά των κοιμητηρίων στη Θέρμη.

Λίγα λεπτά μετά την άφιξη της σορού στον ιερό ναό έφτασε η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με πρώτο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στις 13:30 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαζί με τη σορό του Γιώργου Λυγγερίδη στην εκκλησία έφτασαν οι γονείς του και η αδερφή του ενώ από τους πρώτους που είχαν φτάσει στο ναό ήταν ο παππούς του αστυνομικού ο οποίος κρατούσε ένα λευκό λουλούδι.

Εκτός από το τιμητικό άγημα της ΕΛ.ΑΣ, έξω από τον ιερό ναό βρέθηκε και άγημα της Υπηρεσίας Αποκτάστασης Τάξης, μονάδα στην οποία υπηρετούσε ο αστυνομικός Λυγγερίδης όταν δέχθηκε την φονική επίθεση των χούλιγκαν στου Ρέντη με συναδέλφους του να μεταφέρουν τη σορό στην εκκλησία για την εξόδιο ακολουθία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.