
Έξι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα βρέφος, ανασύρθηκαν νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αγριελιάς Λέσβου, έπειτα από σύγκρουση ταχύπλοου που μετέφερε παράνομους μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων από την ακτή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το ταχύπλοο, που κατευθυνόταν από τη μικρασιατική ακτή προς τη Λέσβο, συγκρούστηκε με την πλώρη του στην αριστερή πλευρά του πλωτού του Λιμενικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης.
Το σκάφος πραγματοποιούσε ελιγμούς στην προσπάθειά του να διαφύγει, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα και το ταχύπλοο να ανατραπεί.
Κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), διασώθηκαν οκτώ άτομα – τέσσερις άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά.
Μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού για την παροχή ιατρικής φροντίδας. Μεταξύ των διασωθέντων περιλαμβάνεται και 37χρονος Τούρκος υπήκοος, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο χειριστής του σκάφους και φερόμενος διακινητής των μεταναστών και συνελήφθη.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Οι ακριβείς συνθήκες της σύγκρουσης τελούν υπό διερεύνηση, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας απέδωσε την ευθύνη στους διακινητές και επανέλαβε τη θέση για «μηδενική ανοχή» απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.