«Η χώρα της σφαλιάρας»: «Στριπτίζ» στην κυβέρνηση και από τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα για τον East Med (upd)

«Η χώρα της σφαλιάρας»: «Στριπτίζ» στην κυβέρνηση και από τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα για τον East Med (upd)

Σε μια σειρά εντυπωσιακών δηλώσεων με τις οποίες «θάβει» και η Γαλλία μετά τις ΗΠΑ τον EastMed προχώρησε ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, «τελειώνοντας» οριστικά τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα καθιστούσε την Ελλάδα πραγματικό ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φ.α. μέσω της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και θα άλλαζε την μοίρα της χώρας.

Είναι το δεύτερο κρίσιμο ενεργειακά έργο το οποίο ακυρώνεται μέσα σε μία δεκαετία μετά το South Stream, αφήνοντας την Ελλάδα στην «μαύρη μοίρα» της.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ ήρθε και «τελείωσε» και αυτός από την πλευρά του την υπόθεση λέγοντας ότι «πρέπει να προωθήσουμε άλλα σχέδια», καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί υπέρ των εθνικών συμφερόντων ούτε καν χώρες που θεωρητικά είναι σύμμαχοι της Ελλάδας και η χώρα τους καταβάλει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς.

Μετά από τα deals των 5,5 δισ.€ για αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων!

Αυτό δείχνει πρακτικά το «μηδενικό» γεωπολιτικό «ειδικό βάρος» που επιφύλασσαν οι κυβερνήσεις των Μνημονίων από το 2009 και μετά για την Ελλάδα: Να μεταχειρίζονται την χώρα ως «καρπαζοεισπράκτορα» ακόμα και οι ευεργετημένες οικονομικά χώρες.

Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο Γάλλος πρεσβευτής μιλώντας στον ελληνικό Τύπο με αφορμή την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

«Ο East Med παραμένει ένα σχέδιο ενδιαφέρον, αλλά σήμερα οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει ο East Med μια στρατηγική ή πολιτική υπόθεση, αλλά να δούμε μόνον τα γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι οικονομικά είναι πιο λογικό να προωθήσουμε άλλα σχέδια».

Η θέση αυτή του Γάλλου πρεσβευτή θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο εάν ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι για παράδειγμα ανέφερε ότι τα Rafale είναι προβληματικά και ότι πρέπει η Ελλάδα να αναζητήσει άλλα σχέδια μαχητικών αεροσκαφών, ή να έπαιρνε θέση κατά ενός ενεργειακού προγράμματος της Γαλλίας το οποίο ήθελε διακαώς το Παρίσι!

Φυσικά μέσα στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος. Ο Τούρκος πρόεδρος άδραξε αμέσως την ευκαιρία όπου κατά την διάρκεια δηλώσεών του από τα Τίρανα ανέφερε ότι «αέριο στην Ευρώπη θα πάει μόνο μέσω Τουρκίας».

Πρόκειται για μια πάγια θέση της Τουρκίας η οποία ήταν αντίθετη στην κατασκευή του αγωγού θέλοντας το φ.α. από τη Θάλασσα του Λεβάντε να μεταφέρεται από το έδαφός της προς την Ευρώπη και όχι φυσικά μέσω Ελλάδας.

Παράλληλα απαγόρευσε τις οποιαδήποτε εργασίες για την προετοιμασία τοποθέτησής του καθώς όπως ανέφερε αυτός περνά μέσα από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της.

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την τοποθέτηση του Στειτ Ντιπάρτμεντ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόσυρση της στήριξης του έργου του αγωγού «EastMed» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια απόφαση που οι Έλληνες χαρακτήρισαν ως προδοσία και οι Τούρκοι τη θεώρησαν νίκη» γράφει τουρκικό δημοσίευμα του turkpress.co,

Βέβαια κανείς στην Ελλάδα δεν χαρακτήρισε ως «προδοσία» από την κυβέρνηση τουλάχιστον.

Κανείς στην κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για τον East Med αποτασσόμενοι πλήρως στις αμερικανικές ντιρεκτίβες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελωνη σ δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ είχε αναφέρει ότι αν ασχολούμαστε με τον East Med «κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος»!

Ως «δάσος» περιέγραψε κάτι αόριστα σχέδια περί ηλεκτρικών διασυνδέσεων και πράσινης (σ.σ. αλλοίμονο) ενέργειας.

Ίδια θέση πήρε και ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου σε αναφορά του στα ενεργειακά δεν ανέφερε καθόλου τον East Med.

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο, κάτι που πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν θέλουμε να εισάγουμε πραγματικά φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη»

Όπως εύκολα αποδεικνύεται οι ΗΠΑ έδωσαν τέλος στην υπόθεση East Med τασσόμενες πλήρως με τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα έπραξε το ίδιο παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί την γαλλική αμυντική βιομηχανία και τέλος η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά χαμένη στο διάστημα, ακολουθεί κατά γράμμα τις αμερικανικές εντολές κατά των εθνικών συμφερόντων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κερδισμένος της υπόθεσης, η Τουρκία,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.