Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων,  η οποία είχε διευθετηθεί με τη συμφωνία – πλαίσιο (της Οχρίδας) την απολαμβάνουν μόνο οι Σλάβοι και οι Αλβανοί, ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων που καταγράφονται στη χώρα, τονίζοντας ότι τα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού έχουν πολιτικοποιήσει τους όρους των δικαιωμάτων τους.

«Η κομματική σφραγίδα είναι αναμφισβήτητη. Στο χώρο μας υπάρχουν εκατομμύρια παραδείγματα τέτοιων πρακτικών, όπως αποδείχθηκε από την απογραφή», τόνισε ο  Μιλούτιν Στάντσιτς, εκπρόσωπος του Σερβικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Εκπρόσωποι των μειονοτήτων της Βοσνίας, των Ρομά και της Σερβίας αντιδρούν τόσο με τη λογική της αλλαγής των ονομάτων των οδών στην πόλη των Σκοπίων, όσο και στην κατανομή των μνημείων που στήνονται σε αυτήν.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλούμε στα δημοτικά σχολεία τη γλώσσα μας ή να έχουμε ως μάθημα επιλογής τα βλάχικα, όπως έχουν οι άλλες εθνικές ομάδες», τόνισε η Έλενα Αλτσίκα εκπρόσωπος των Βλάχων.

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων ισχυρίζονται ότι η συμφωνία- πλαίσιο έχει επιβεβαιωθεί από την επιτροπή του Ελσίνκι.

Οι μικρές κοινότητες απαιτούν περισσότερη θρησκευτική ελευθερία και οι Βόσνιοι διαμαρτύρονται ότι  η Μουσουλμανική Κοινότητα των Σκοπίων δεν περιλαμβάνει την βοσνιακή κοινότητα.

«Όλοι οι Μουσουλμάνοι που ζουν στο κράτος των Σκοπίων  πρέπει να  διακατέχονται από το πνεύμα της πολυπολιτισμικότητας», δήλωσε ο Ασμίρ Αλίσπαχιτς, από τον πολιτιστικό σύλλογο των Βοσνίων.

«Όλες οι κοινότητες δεν αποτελούν πάνω  από το 20 τοις εκατό του πληθυσμού, όπως πιστεύουν πολλοί,  με την τελευταία απογραφή που έγινε στη χώρα», σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα της τηλεόρασης Άλφα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr