ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο: Οι συνήθεις ψευδαισθήσεις της Αθήνας και η πικρή αλήθεια

Επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο: Οι συνήθεις ψευδαισθήσεις της Αθήνας και η πικρή αλήθεια

Χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας για την Ελλάδα, ήλθε και ετοιμάζεται να απέλθει αύριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Αθήνα, περιοριζόμενος μόνο σε πρακτικά ανένδοξες «καταδίκες» των τουρκικών παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ, λεκτικές καταδίκες που δεν έχουν σημασία, αφού δεν συνοδεύονται με πράξεις, αλλά κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο και μόνο.

Αυτό γιατί οι Τούρκοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις, στην κυπριακή ΑΟΖ και ετοιμάζονται και για τρίτη μετά τον Ιανουάριο σε άλλο βυθοτεμάχιο χωρίς η Ουάσιγκτον να λάβει κανένα δραστικό μέτρο για να τις αποτρέψει.

Υπήρξαν πληροφορίες ότι παρασκηνιακά παρενέβη για να αποτρέψει αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν στην Τουρκία αναγκαία για τις γεωτρήσεις τεχνογνωσία, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν αρκεί και φυσικά δεν είναι σίγουρο ότι επίσης παρασκηνιακά εταιρείες δεν έχουν ήδη προσφέρει βοήθεια.

Παράλληλα από την συμφωνία που υπογράφηκε δεν προκύπτει κανένα αντάλλαγμα με προσφορά στρατιωτικού υλικού που τόσο έχουμε ανάγκη. Καμία απολύτως. Και δεν μιλάμε για αποσυρμένα οχήματα που ούτε οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλέον, αλλά για κάτι καλύτερο.

Ε, τίποτα από αυτά. Η Ελλάδα έδωσε βάσεις και διευκολύνσεις για να λάβει “υποσχέσεις” για “εμβάθυνση.” και δηλώσεις για “πυλώνες” σταθερότητας. Μιλάμε όμως για πολλούς “πυλώνες”, παρά πολλούς, σε σημείο που να αναρωτιόμαστε εάν βρισκόμαστε κάτω από γέφυρα.

Όσον αφορά το ζήτημα των αμερικανικών εγγυήσεων για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, αν και ρωτήθηκε ευθέως, ο Μάικ Πομπέο απέφυγε φυσικά να δώσει σαφή απάντηση.

Κι αυτό, την ώρα που η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικές διευκολύνσεις μεγάλης σημασίας για την αμερικανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Τα “ανταλλάγματα” που εξασφαλίζει η Ελλάδα είναι συγκριτικά πολύ λίγα, ελάχιστα,με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη (τα ίδια που ήταν γεμάτα από αισιοδοξία για επανεκκίνηση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν) θεωρούν πως «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάτι πολύ σημαντικότερο, πως η σφυρηλάτηση της στρατηγικής σχέσης, εκ των πραγμάτων, θα λειτουργήσει σαν ομπρέλα ασφαλείας για την Ελλάδα.»

Μόνο που υπάρχει ο κίνδυνος από την έντονη αυτή «σφυρηλάτηση» να σπάσει το χαλινάρι στην πλάτη μας.

Μπορεί, λοιπόν, ο Μάικ Πομπέο να μην έδωσε ξεκάθαρες εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, κάνοντας μόνο ένα μικρό βήμα μπροστά όσον αφορά τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στις πειρατικές γεωτρήσεις της Άγκυρας, αλλά και υπογράμμισε πως δεν θα τις επιτρέψουν.

Πως; Μόνο ο Πομπέο το γνωρίζει.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά όσον αφορά την παροχή επίσημων εγγυήσεων. Μία τέτοια δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να τις φέρει αντιμέτωπες με την Τουρκία και φυσικά στη γεωστρατηγική ζυγαριά η Ελλάδα ούτε καν που προσμετράται.

Η Τουρκία είναι πολύ πιο σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον είναι ανέτοιμη να κάνει αυτό το κρίσιμο βήμα, αφού προσπαθεί να βρει τρόπο να αποσπάσει την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας και να την επαναφέρει στο δυτικό στρατόπεδο.

Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι προς το παρόν οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φέρουν ούτε στο μέλλον, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ξεκάθαρο πως δεν εμπιστεύεται τους Αμερικανούς.

Αυτόν τον καιρό, άλλωστε, στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας κυριαρχεί το ζήτημα της βορειοανατολικής Συρίας, το εάν ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG..

Εάν εγκαταλείψουν πιστούς συμμάχους, ενώ και ο πρόεδρος Τραμπ και αρμόδιοι υπουργοί του έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να «σφαγιάσουν» τους Κούρδους, είναι προφανές πως οι χώρες της περιοχής και όχι μόνο θα πάψουν να εμπιστεύονται την Ουάσιγκτον και ως εξ αυτού να στηρίζονται πάνω της.

Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η οποία εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στην επιλογή της να ταυτιστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με τον αμερικανικό παράγοντα, παίρνοντας ως αντάλλαγμα ουσιαστικά… τίποτα.

Μας θέλουν και στον Κόλπο!

Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκ Έσπερ.

Όπως αυτός σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, γιατί η Ελλάδα είναι ένα από λίγα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους για την άμυνα. Αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα πιστό φίλο των σύμμαχο των ΗΠΑ, σημείωσε ότι την προέτρεψε να συμμετάσχει στη διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία κρίσιμων συμφερόντων στον Κόλπο.

Ο… Στρατηγικός Διάλογος

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, πάντως, έγραψε στα social media ότι η επίσκεψη Πομπέο «έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και εμβαθύνει τους δεσμούς στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας και πολλών άλλων». αν και στο κέντρο της επίσκεψης βρίσκεται η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, στο τραπέζι βρέθηκαν ενεργειακά, γεωοικονομικά και ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα.

Οι συνομιλίες του Μάικ Πομπέο με Έλληνες αξιωματούχους ουσιαστικά είναι μέρος του στρατηγικού διαλόγου οποίος θα συνεχιστεί Δευτέρα και Τρίτη σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων. Για τον σκοπό αυτό βρίσκονται στην Αθήνα έξι ανώτατα στελέχη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι τη στιγμή που η αμυντική συμφωνία παραχωρεί στους Αμερικανούς στρατιωτικές διευκολύνσεις σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις η Ελλάδα δεν έχει λαμβάνειν τίποτα.

Μόνα “ανταλλάγματα” ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής(!), αρκεί… να πληρώσουν βέβαια, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια και συμβαίνει με άλλες δεκάδες χώρες, χωρίς καμιά από αυτές να δώσει «γη και ύδωρ».

Τώρα εάν σαν αντάλλαγμα θεωρείται η από κοινού εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου και μία γενικότερη ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τότε ναι μας γέμισαν με “ανταλλάγματα.”

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, η σύμπτωση ότι η επίσκεψη Πομπέο συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε 150 ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και ελληνικά.

Μ.Πομπέο για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε νέα Ίμια: «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο…»

Απατώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση που «όπως το 1996 έρθει η Τουρκία σε ένα νησί της Ελλάδας» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ.Πομπέο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=i5mI8-zRNx0

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.