F-16 της ΠΑ σε αποστολή κατά της ρωσικής βάσης σε Συρία: Προβληματισμός σε Μόσχα από «εναγκαλισμό» Αθήνας & Ουάσιγκτον

F-16 της ΠΑ σε αποστολή κατά της ρωσικής βάσης σε Συρία: Προβληματισμός σε Μόσχα από «εναγκαλισμό» Αθήνας & Ουάσιγκτον

Έντονη είναι η ρωσική ενόχληση από την αποστολή την 1η Νοεμβρίου δύο ελληνικών F-16 με καθήκοντα προστασίας –συνοδείας ενός αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52H το οποίο πέταξε κοντά στις συριακές ακτές και στην κύρια αεροπορική βάση της RuAF Χμειμίμ στην Λαττάκεια.

Ο προβληματισμός και η όχληση είναι εμφανής καθώς είναι η πρώτη φορά που μαχητικά της ΠΑ πραγματοποιούν αποστολή συνοδείας σε αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό, εκτός του ελληνικού εναέριου χώρου φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Συρίας πριν το αμερικανικό αεροσκάφος κατευθυνθεί στην Ιορδανία.

Η εμπλοκή αυτή της ΠΑ σε μια τέτοια αποστολή, με εικονικό βομβαρδισμό της Χμειμίμ σε συνδυασμό με την επίσημη χρησιμοποίηση του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και την άφιξη στο Στεφανοβίκειο δεκάδων αμερικανικών ελικοπτέρων φαίνεται πως δημιούργησε της Μόσχας.

Αποτέλεσμα ότι η Μόσχα «βλέπει πλέον την Ελλάδα ως ενεργό μέρος και τμήμα της απειλής που αντιμετωπίζει από το ΝΑΤΟ και ως τέτοια την κατατάσσει», αναφέρεται.

Να σημειωθεί πως η έλευση των αμερικανικών B-52 στην Ευρώπη εδώ και 15 ημέρες περίπου έχει εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους.

Στις 24 Οκτωβρίου άλλο αμερικανικό B-52H πραγματοποίησε εικονικό βομβαρδισμό του ρωσικού θύλακα στο Καλίνινγκραντ, όταν το αεροσκάφος με σειριακό αριθμό 61-0025 και κωδικό κλήσης BRIG01, πέταξε από την Βρετανία και την αεροπορική βάση του Fairford μέχρι την Βαλτική και επέστρεψε πίσω.

Στις 19 Οκτωβρίου δύο άλλα B-52H είχαν πετάξει στη Μαύρη Θάλασσα και ένα εξ αυτών είχε πραγματοποιήσει εικονικό βομβαρδισμό στην Κριμαία.

Είναι φανερό ότι το αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε εικονικές αποστολές βομβαρδισμού κατά κύριων εγκαταστάσεων της Ρωσίας σε Καλίνινγκραντ, Κριμαία και… Χμειμίμ η τελευταία με συνοδεία ελληνικών F-16.

Και οι σχέσεις των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδας στο “ζύγι” των ελληνο-ρωσικών σχέσεων

Ο στενός αυτός εναγκαλισμός της Αθήνας με την Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη Μόσχα, ένα προβληματισμό που εκδηλώθηκε σήμερα με ρωσικά αντίποινα στο… εκκλησιαστικό.

Η ρωσική Εκκλησία σταμάτησε να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ προχώρησε σε εμπάργκο προσκυνηματικά τουρισμού σε 6 περιοχές της Ελλάδας, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχες επισκοπές.

Η αποστολή πάντως των πιλότων των ελληνικών F-16 τα οποία πραγματοποίησαν πολλαπλούς εναέριους ανεφοδιασμούς για να συνοδεύσουν το B-52 θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη εάν η ρωσική Αεροπορία αποφάσιζε να δώσει scramble σε ρωσικά Su-35 που εδρεύουν στη βάση Χμειμίμ.

Πάντως Ρώσοι επιθεωρητές πραγματοποίησαν έλεγχο για πυρηνικά στη αεροπορική βάση της ΠΑ στον Άραξο, στις 30 Οκτωβρίου επί της βάσει της συμφωνίας της Βιέννης. Η επιθεώρηση είχε αρνητικό αποτέλεσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του ρωσικού Εθνικού Κέντρου για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου, Sergei Ryzhkov.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.