ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρωτοκόλληση συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ: Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέδρασε κανένα από τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ

Πρωτοκόλληση συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ: Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέδρασε κανένα από τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ

Το πρόβλημα με την χθεσινή πρωτοκόλληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, δηλαδή της ΑΟΖ που οι δύο χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν, υφαρπάζοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι πως δεν αντέδρασε κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και μέσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκεται και η πιο στενή σύμμαχος της Ελλάδας, η Γαλλία. Πώς το Παρίσι αναγνωρίζει ένα έγγραφο το οποίο είναι η πεμπτουσία της τουρκικής επιθετικότητας και πάνω σε αυτό θα στηριχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Άγκυρα για να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν αντέδρασαν. Κι όμως ειδικά για τους Αμερικανούς εδώ στην Ελλάδα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, έλεγαν πως οι ΗΠΑ «μας στηρίζουν» και ότι «καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα».

Μα το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι… η τουρκική επιθετικότητα.

Η Ρωσία έχει στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά της σε Συρία, Λιβύη και Καύκασο είναι εντελώς αντίρροπα με τα τουρκικά συμφέροντα, οπότε και εκεί ήταν αναμενόμενη η μη αντίδραση.

Αλλά και η Κίνα γιατί να αντιδράσει; Εδώ δεν αντέδρασε «ο έχων έννομο συμφέρον», η Ελλάδα.

Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία έχει λάβει την μορφή επίσημου εγγράφου και ενέχει την ισχύ αναγνώρισης από όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

Τώρα μένει να φανεί τι θα γίνει με το δικό μας πρωτόκολλο, δηλαδή με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου η οποία ακυρώνει ουσιαστικά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Θα την αποδεχτούν και αυτήν χωρίς αντιδράσεις; Και τι θα γίνει τότε; Θα υπάρχουν δύο επίσημα έγγραφα που θα αναιρούν το ένα το άλλο;

Αξίζει να σημειωθεί πως για την τουρκολιβυκή συμφωνία ποτέ δεν κατατέθηκε ούτε μια ένσταση από την ελληνική πλευρά.

Για να καταπιούν τη νέα διπλωματική ήττα πηγές του ΥΠΕΞ χαρακτηρίζουν «Τυπική και τεχνική την διαδικασία» (σ.σ.!) αλλά η αλήθεια είναι ότι ο διεθνής νόμος, όπως καταγράφεται πλέον στον ΟΗΕ, είναι υπέρ της Τουρκίας!

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε την εξέλιξη της πρωτοκόλλησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας καθώς και εκεί «τυπική και τεχνική» πρέπει να είναι η διαδικασία.

Αν υπάρξει κανένα περίεργο «κώλυμα» τότε δεν είναι καθόλου «τεχνικό και τυπικό» το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019 αλλά καμία επίπτωση δεν είχε επιφέρει σε διμερές επίπεδο ΕΕ-Τουρκίας κάνοντας απλά μια αναφορά στο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το οποίο πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι το παραβιάζει, αφού έγινε αποδεκτό από τον ΟΗΕ. Πλέον, ατυχώς για την Ελλάδα και κυρίως τους Έλληνες, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η συμφωνία.

Για αυτό και πανηγυρίζουν στην Τουρκία άλλωστε, γιατί ξέρουν πως το έγγραφό τους έχει την ίδια αξία με οποιοδήποτε άλλο…

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας» σχολίασε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την πρωτοκόλληση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Έγραψε συγκεκριμένα στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: «Η συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία πρωτοκολλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας. διαπραγματεύσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.