Η Χαμάς ξεκίνησε συνομιλίες με την Άγκυρα για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Τουρκία!

Η Χαμάς ξεκίνησε συνομιλίες με την Άγκυρα για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Τουρκία!

Υπέρ της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Γάζας και της Τουρκίας, τάσσεται ο ηγέτης της «Χαμάς», η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας, Ισμαήλ Χανίγιε, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ΜΜΕ, Habertürk που μετάδωσε η αγγλόφωνη έκδοση της SABAH.

Έτσι την ώρα που η ώρα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήρθε για την κυβέρνηση οι σύμμαχοι της Τουρκίας δίνουν πολιτικά επιχειρήματα στην Άγκυρα.

Η σύλληψη της ιδέας της «Γαλάζιας Πατρίδας» ανήκει στον απόστρατο σήμερα Τούρκο ναύαρχο Γιαϊτζί, ο οποίος παρουσιάζοντας τις γραφικές αυτές ιδέες το 2012, κατάφερε να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο και να υιοθετηθούν ως επίσημη θέση της Τουρκίας.

Ο Χανίγιε αναπαράγει έτσι τα τουρκικά σενάρια που προωθούσαν την «ιδέα» της οριοθέτησης στη «λογική» του «τουρκο-λιβυκού» μνημονίου, στο τέλος του 2019, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Λιβύη, δηλαδή μη-αναγνωρίζοντας ΑΟΖ στα νησιά και νησιωτικά συμπέγματα!

Μάλιστα κριτικάρει τις ισλαμικές χώρες που δεν συνεργάζονται με την Τουρκία και πλέον θα πρέπει να το κάνουν (ΗΑΕ,Αίγυπτος, Σ.Αραβία) από τις οποίες ζητά να στηρίξουν τον σχεδιασμό!

Ο Χανίγιε, στη συνέντευξή του είπε ότι: «δεν έχει κανείς κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Από αυτή την άποψη, οι διμερείς συνομιλίες για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα».

.Η Παλαιστίνη στην Γάζα έχει δικαιώματα περιπολίας και ψαρέματος μέχρι τα 11 ν.μ. και μετά καλύπτεται από το Ισραήλ. Όμως τα κοιτάσματα που αμερικανοί υπολογίζουν στα 700 δισ δολάρια μόνο για την Αν.Μεσόγειο κάνουν ακόμα και την Παλαιστίνη να ζητά διεκδίκηση του μεριδίου της.

Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει μια πολύ δραματική εξέλιξη στην περιοχή και εδώ φαίνεται ακόμα ένας λόγος για τον οποίον ο σχεδιασμός του ΠΝ σε ότι αφορά τις νέες φρεγάτες του να έχουν στο επίκεντρο τόσο την αεράμυνα περιοχής όσο και την απρόσκοπτη λειτουργεία του στην ανοιχτή θάλασσα της Αν.Μεσογείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.