ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του pronews.gr για την αποστολή ελληνικού ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα

Πρόκειται για ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C»

Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του pronews.gr για την αποστολή ελληνικού ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα

Η αποκάλυψη του pronews.gr για το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ που πέταξε πάνω από τη Βουλγαρία για να καταγράψει τις κινήσεις των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αποκάλυψε το pronews.gr πρόκειται για ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ιπτάμενο ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέλλεξε εικόνες και πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, στέλνοντας τα δεδομένα στο ΝΑΤΟ, το οποίο εικάζεται πως ενημέρωσε και τους αμυνόμενους Ουκρανούς, οι οποίοι φυσικά δεν διαθέτουν ανάλογα συστήματα.

Η αποστολή του ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε «ντόρο» στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, καθώς αρκετά είναι τα ΜΜΕ που βλέπουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνει την εμπλοκή της στην Ουκρανία.

Ανάλογες αποστολές εναέριου ελέγχου στα Βαλκάνια πραγματοποιούνταν και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δεδομένα να στέλνονται στις αρμόδιες νατοϊκές υπηρεσίες.

Η αποστολή του ιπτάμενου ραντάρ, είναι η τρίτη «συμβατική υποχρέωση» που εκτελεί η Ελλάδα απέναντι στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και το ρόλο της ως βασικός πυλώνας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο άγνωστος πόλεμος στα νερά του Αιγαίου

Να θυμίσουμε ότι όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr από την ημέρα της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία διεξάγεται ενας άγνωστος πόλεμος στα νερά του Αιγαίου με αριθμό ρωσικών υποβρυχίων, αλλά και σκαφών επιφανείας να κινούνται σε περιοχές που σαφώς θα επιχειρήσουν να «κλειδώσουν» με «κάθε μέσο» στα αμερικανικά πλοία μεταφοράς ενισχύσεων αναφέρουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα έχει καταγραφεί «κίνηση» τουλάχιστον ενός ρωσικού υποβρυχίου εντός του Αιγαίου (υπάρχουν τρία αγκυροβόλια του ρωσικού Στόλου στο Αιγαίο, αλλά σε αυτά «παρκάρουν» τα ρωσικά πολεμικά σκάφη σε συνθήκες ηρεμίας) το οποίο κινείται «πέριξ» των αμερικανικών πλοίων, όπως π.χ. της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman η οποία βρίσκεται λίγα μίλια μακριά από το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου στα νοτιοανατολικά της Λήμνου.

Το άλλο ρωσικό αγκυροβόλιο βρίσκεται έξω από την Αστυπάλαια και το τρίτο στα βορειοδυτικά της Ικαρίας, ενώ συχνά χρησιμοποιούν άτυπα (για τα άλλα τρία υπάρχει ειδική συμφωνία με την Ελλάδα) το παλιό σοβιετικό, νότια των Κυθήρων.

Τα ρωσικά υποβρύχια ενεδρεύουν όχι μόνο για τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως για τα μεταγωγικά πλοία, αυτά που μεταφέρουν όπλα στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί προωθούνται σε Ρουμανία και Πολωνία.

Φαίνεται ότι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πλοίο μεταφοράς οχημάτων Liberty Passion το οποίο μεταφέρει μία ολόκληρη αμερικανική τεθωρακισμένη Ταξιαρχία από το αμερικανικό λιμάνι του Τσάρλεστον (απέπλευσε στις 5 Μαρτίου) και το περιμένουν στις 18 Μαρτίου να μπει στο Αιγαίο και στις 19 να αποβιβάσει το φορτίο του στην αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Το Liberty Passion σε συνθήκες ειρήνης μεταφέρει αυτοκίνητα, αλλά σε συνθήκες πολέμου το φορτίο αλλάζει: Έχει μεταφορική ικανότητα 20,3 χιλιάδες τόνους, βύθισμα 10 μέτρα, μήκος 199,98 μέτρα και πλάτος 32,3 μέτρα.

Mεταφέρει άρματα μάχης Μ1 Abrams, ΤΟΜΑ M2 Bradley, οχήματα υποστήριξης κλπ. Η Ταξιαρχία μπορεί σε μία ημέρα να αναπτυχθεί και να επανδρωθεί στην Ρουμανία και να απειλήσει τον ρωσικό Στρατό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ρωσικό Ναυτικό έχει αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.