ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φωτιά στην Άμφισσα: Μεγάλες καταστροφές στον παραδοσιακό Ελαιώνα – Έχουν καεί 3.000 στρέμματα

Ακόμη 9.000 στρέμματα χαμηλής και χορτολιβαδικής έκτασης κάηκαν από τη φωτιά

Φωτιά στην Άμφισσα: Μεγάλες καταστροφές στον παραδοσιακό Ελαιώνα – Έχουν καεί 3.000 στρέμματα

Βελτιωμένη είναι εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Ιτέα, το οποίο ξέσπασε χθες Δευτέρα και έκαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο μεγάλες καταστροφές έχει υποστεί από την πύρινη λαίλαπα ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκτιμάται πως στην Ιτέα έχουν καεί 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης (ελαιόδενδρα επί συνολικής έκτασης του Ελαιώνα 55.000 στρέμματα) και περίπου 9.000 στρέμματα χαμηλής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλης εξήγησε πως σήμερα υπάρχουν μικροεστίες αλλά εκτιμά πως σύντομα η φωτιά θα σβήσει. Ωστόσο όπως είπε ο παραδοσιακός ελαιώνας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

«Μαζεύτηκε χθες η κατάσταση λίγο πριν τη δύση του ηλίου με τα εναέρια μέσα και με τις επίγειες δυνάμεις διασώθηκαν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις πέριξ της Ιτέας, μέχρι τις 3.30 το πρωί ο μεγάλος κίνδυνος είχε αποφευχθεί. Σήμερα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα», είπε ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν μικροεστίες, πιστεύω πολύ σύντομα θα κλείσει και αυτό, αλλά δυστυχώς θα μείνουν ανοιχτές οι πληγές από μια ακόμα φωτιά στον παραδοσιακό μας ελαιώνα».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία, ενώ μεγάλο βάρος της προσπάθειας έπεσε και στην Ιτέα όπου η φωτιά έφτασε 1 χλμ έξω από την πόλη.

Να σημειωθεί πως χθες δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης στη βόρεια Ιτέα και οι κάτοικοι με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς.

Για την επιχείρηση κατάσβεσης της κινητοποιήθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο συνδράμοντας το έργο των 150 πυροσβεστών με 48 οχήματα και 4 πεζοπόρων τμημάτων.

Παράλληλα, Δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν διαθέσει περισσότερες από 25 υδροφόρες και 10 χωματουργικά μηχανήματα για να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, Άμφισσας και Δελφών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.