Στην Ελλάδα η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «CJSE» το 2022

Στην Ελλάδα η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «CJSE» το 2022

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στη Σύνοδο των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών στο Σεράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός διεξαγωγής κοινών ασκήσεων μετά το 2021, στον οποίο, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται η εκτέλεση άσκησης ειδικών επιχειρήσεων «Combined Joint Special Operations Exercise» (CJSE) για το έτος 2022 από την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη Σύνοδο έλαβε μέρος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Sifet Podzic, ενώ συμμετείχε το σύνολο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών-μελών και ως επίσημοι προσκεκλημένοι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Κροατίας και της Σλοβενίας, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Air Chief Marshal Stuart Peach, ο Brigadier General Enrico Barduani ως εκπρόσωπος του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Lieutenant General Jocelyn Paul ως εκπρόσωπος του διοικητή του JFC του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, το νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο μελλοντικός προγραμματισμός διεξαγωγής ασκήσεων, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου των συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της για την προαγωγή της σταθερότητας στην περιοχή, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν και τη διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα κατά της πανδημίας που έλαβαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρώντας την επιχειρησιακή ικανότητά τους καθ’ όλη τη διάρκειά της, καθώς και στις υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές παροχές τους σε πολυεθνικό πλαίσιο, τόσο σε επίπεδο μονάδων/τμημάτων όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Lieutenant General Senad Masovic, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Επίσης, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Δημήτριο Παπανδρέου, με τον οποίο συνομίλησαν για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις των δύο χωρών και τους τρόπους ενίσχυσής τους σε στρατιωτικό επίπεδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.