ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ακατάλληλοι και επικίνδυνοι: Με οργάνωση τύπου «σχολικής εκδρομής» η αποστολή στη Λιβύη – Τώρα λένε ότι ευθύνονται οι Λίβυοι

Πρωτοφανείς δικαιολογίες ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ - Δεν είχαν εικόνα που βρίσκονταν και τι έκαναν τα στελέχη των ελληνικών ΕΔ;

Ακατάλληλοι και επικίνδυνοι: Με οργάνωση τύπου «σχολικής εκδρομής» η αποστολή στη Λιβύη – Τώρα λένε ότι ευθύνονται οι Λίβυοι

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 11:05)

Το ΓΕΕΘΑ με μία νέα ανακοίνωση, επιχειρεί να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα» για την παραπλανητική ενημέρωση περί «τραυματιών» στην τραγωδία της Λιβύης, όπου τρία στελέχη των ελληνικών ΕΔ και δύο Έλληνες διερμηνείς που συμμετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα (και αυτό θέλει διερεύνηση για το αν έγινε έτσι), δείχνοντας έτσι πως η ηγεσία του είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη.

Αναφέρει λοιπόν ότι το «λάθος οφείλεται στην εσφαλμένη ενημέρωση των Αρχών της Λιβύης», και ως εκ τούτου αρχικά ανακοινώθηκε ότι στο τροχαίο της Λιβύης υπήρχαν μόνο «ελαφρά τραυματίες» και όχι νεκροί.

Δηλαδή ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ, δεν γνώριζαν που βρίσκονταν τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μία  αποστολή σε μία ξένη και εχθρική χώρα;

Δε βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής της αποστολής; Δεν ήξεραν ανά πάσα στιγμή πως εξελίσσονταν για αποστολή τους στην Λιβύη;

Και εν πάση περιπτώσει ας υποθέσουμε ότι στην αρχή υπήρχε σύγχυση και δεν γνώριζαν ακριβώς τι είχε συμβεί. Πέρασαν τόσες ώρες μέχρι την βραδινή ανακοίνωση των λιβυκών αρχών που επιβεβαιώνει πως υπήρχαν νεκροί.

Όλο αυτό το διάστημα κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ, δεν ήξεραν τι είχε συμβεί; Δεν τους ενημέρωσε κανείς; Αν τους ενημέρωσαν τότε ψεύδονται. Εάν δεν τους ενημέρωσε κανείς, τότε οι αποστολές στο εξωτερικό γίνονται ακόμα πιο ερασιτεχνικά απ’ όσο νομίζαμε.

Και εξηγούμε:

Δεν υπήρχε ομάδα ασφαλείας  της αποστολής; Γιατί αν υπήρχε θα έπρεπε εκ τω πραγμάτων να επιβαίνουν σε άλλα οχήματα. Δεν θα μπορούσαν να επιβαίνουν στο ίδιο λεωφορείο με τα στελέχη της αποστολής.

Μάλιστα, θα έπρεπε να προπορεύεται ένα όχημα και να ακολουθεί ένα άλλο πίσω από το κύριο όχημα και να διαθέτουν όλοι τους δορυφορικά τηλέφωνα.

Ήταν αυτονόητο πως επιβάλλονταν υπάρξει ομάδα ασφαλείας καθώς η αποστολή διέρχονταν από κατεστραμμένη περιοχή στην οποία έχει επέλθει κατάρρευση της έννομης τάξης μετά από μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο.

Επίσης, δεν υπήρξε καμία υποστήριξη από Erieye EMB-145H AEW&C της ΠΑ, μέχρι να ασφαλιστεί η ομάδα, αυτό που κάνουν όλοι οι Στρατοί του κόσμου, τουλάχιστον αυτοί που είναι ΝΑΤΟικού τύπου.

Αυτά είναι βασικά πράγματα, τα οποία δε χρειάζονται ιδιαίτερη κατάρτιση για να πραγματοποιηθούν. Είναι αυτονόητα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αποδεικνύει ότι η αποστολή ήταν άθλια οργανωμένη και δεν υπήρχαν τα μέσα για επικοινωνία της ομάδας με το κέντρο επιχειρήσεων, το ΚΕΠΙΚ.

Στην ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται:

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.