ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συνέντευξη Τ.Γκουριώτη: «Αυτονόητη η παραίτηση Κ.Φλώρου – Δυστυχώς οι ΕΔ έχουν απωλέσει την ”πολεμική τους κουλτούρα”»

Όσα είπε ο δ/ντης του pronews.gr στο Kontra Channel και τον Π.Παναγιωτόπουλο

Συνέντευξη Τ.Γκουριώτη: «Αυτονόητη η παραίτηση Κ.Φλώρου – Δυστυχώς οι ΕΔ έχουν απωλέσει την ”πολεμική τους κουλτούρα”»

Η στρατιωτική αποστολή-«φιάσκο» στη Λιβύη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε μελών της, τριών στρατιωτικών και δύο Ελλήνων διερμηνέων, αναλύθηκε και παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια στην εκπομπή «Κόκκινη Ζώνη» του πρώην υπουργού (Εργασίας, Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού) Πάνου Παναγιωτόπουλου, στο Kontra Channel μαζί με τον εκδότη και δ/ντη του pronews.gr, Τάσο Γκουριώτη.

Τα όσα ακούστηκαν την Δευτέρα το βράδυ, έριξαν φως στα σκοτεινά σημεία της τραγωδίας και κατέδειξαν την ευθύνη, προσωποποιημένη στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ.Φλώρο, του οποίου ο εκδότης-δημοσιογράφος Τ.Γκουριώτης, ζήτησε και την άμεση παραίτηση.

Εκτός των όσων είχαν προηγηθεί με την ανατίναξη πυρομαχικών στη Ν.Αγχίαλο, το κάψιμο των αποθηκών στον Έβρο, το πνίξιμο της πρώτης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο Βόλου και την απώλεια κρίσιμου υλικού, στην εν λόγω περίπτωση είχαμε κορυφαία λάθη που στοίχησαν πολλές ζωές.

Τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εκτέλεση της αποστολής, όπου εστάλησαν κυριολεκτικά στο «στόμα του λύκου», τόσο με την δημοσίευση φωτογραφίας με το Επίλεκτο Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το οποίο μάλιστα το έστειλαν και χωρίς όπλα, (άραγε ως τι έστειλαν), όσο και με το ότι τους στοίβαξαν σε ένα λεωφορείο, εμπιστεύτηκαν 100% κάποιους άγνωστους Λίβυους, ο πρόξενος είχε εξαφανιστεί, το προπορευόμενο συνοδευτικό εξαφανίστηκε λίγο πριν την σύγκρουση, άρα σωστά από την αρχή του pronews.gr μετέδωσε πως δεν υπήρχε προπορευόμενο συνοδευτικό όχημα, και τόσα άλλα.

Πέρα από τις αυταπόδεικτες ευθύνες του Κ.Φλώρου, ο Τ.Γκουριώτης κατέδειξε και κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα και την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία: Δυστυχώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στερούνται πλέον «πολεμικής κουλτούρας», με ότι αυτό συνεπάγεται στον σχεδιασμό και την επάνδρωση τέτοιων αποστολών.

Δείτε παρακάτω όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη:

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Τ.Γκουριώτης στον Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Έχετε εικόνα τι ακριβώς έγινε;

«Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έχουμε μια αποστολή, η οποία «βαπτίζεται» ανθρωπιστική, με φάρμακα, με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, δεν ήταν δύο απλές νοσηλεύτριες. Ήταν δύο Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι κοπέλες που σκοτώθηκαν, που κάηκαν ζωντανές. Ήταν αξιωματικοί, μία Πλωτάρχης και μία Σμηναγός.

Έχουμε μία ανάρτηση, που είναι μείζον ζήτημα, και αυτό πρέπει να το δει και ο Κ.Μητσοτάκης. Δεν γίνεται να στέλνεις μια αποστολή Ενόπλων Δυνάμεων, μια επιχειρησιακή αποστολή με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, και δεν γίνεται να αναρτάς φωτογραφίες με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) μέσα στο αεροσκάφος… και που στην Λιβύη. Δηλαδή μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Υποτίθεται πως ήταν ανθρωπιστική αποστολή και αναρτήθηκαν φωτογραφίες, όπου έδειχναν μέσα άνδρες του ΕΤΑ. Δεν είναι τυχαίες Ειδικές Δυνάμεις. Είναι οι Ειδικοί των Ειδικών. Μαζί με την ΜΥΚ του Ναυτικού είναι οι καλύτεροι. Αυτό είναι στοχοποίηση.

Πριν συμβούν όλα αυτά τα γεγονότα, αναρτήθηκε η φωτογραφία.

(…) Το ότι ήταν προσωπικό ασφαλείας, το λέτε εσείς και εγώ κ.Παναγιωτόπουλε. Ο εχθρός δεν το εκλαμβάνει ως προσωπικό ασφαλείας. Το εκλαμβάνει ως Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Δεν μπορείς να «δίνεις» μια τέτοια παρουσία από τον επίσημο λογαριασμό του ΓΕΕΘΑ.

Για να καταλάβετε τις διαφορές. Πριν δύο χρόνια το PRONEWS έστειλε μια δημοσιογραφική αποστολή στην Λιβύη. Δεν το ήξερε κανείς, πέραν από την διεύθυνση, τους τρεις που ταξίδεψαν εκεί και κανένας άλλος. Φτάσαμε μέχρι το Tομπρούκ, καλύψαμε όλη αυτή την περιοχή χωρίς να γνωρίζει κανείς το παραμικρό, για στοιχειώδης εύλογους λόγους ασφαλείας. Όταν επέστρεψε πλέον η αποστολή, δημοσιεύσαμε τα ρεπορτάζ και τα βίντεο.

Είναι δυνατόν να πηγαίνει το ΕΤΑ στην Λιβύη, σε μία τουρκοκρατούμενη χώρα, και να δημοσιεύονται φωτογραφίες του στο Twitter;»

-Έχετε πειστεί κ.Γκουριώτη ότι πρόκειται περί δυστυχήματος;

«Όχι σε καμία περίπτωση. Η εικόνα και οι διάχυτες περιρρέουσες μαρτυρίες, άλλα πράγματα λένε. Αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρέπει να δούμε τι έχουν να πούνε οι επιζήσαντες.

Έχουν μπει μέσα σε ένα λεωφορείο 19 άτομα για να κάνουν 210 χιλιόμετρα μέσα στην έρημο.

Τα οχήματα κ.Παναγιωτόπουλε δεν συγκρούστηκαν μετωπικά. Η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική και η μαρτυρία τουλάχιστόν ενός από τους επιζήσαντες, είναι ότι το τζιπ πήγε κατευθείαν επάνω τους.

Υπάρχει και μια μαρτυρία για δευτερογενή έκρηξη και υπάρχουν τρύπες στο όχημα. Καταρχήν, η εικόνα αυτού του οχήματος, και μπορεί να το δει οποιοσδήποτε γνωρίζει από εκρήξεις δεν είναι εικόνα τρακαρισμένου οχήματος.

Είναι εικόνα οχήματος το οποίο έχει δεχθεί επίθεση και έχει καεί.

Άλλο το τρακαρισμένο όχημα, και άλλο το όχημα το οποίο έχει γίνει για κάποιος λόγους «λαμπάδα».

Είτε κάνουμε λάθος είτε όχι, η ουσία παραμένει.

Η ουσία είναι ότι δεν υπήρχε κανένα παθητικό ή ενεργητικό μέτρο ασφαλείας.

Το παθητικό μέτρο ασφαλείας, θα ήταν να τους είχαν μοιράσει σε δύο-τρία οχήματα και όχι σε ένα πούλμαν όλη η στρατιωτική αποστολή μέσα στη Λιβύη, που στην Λιβύη όποια πόρτα κι αν ανοίξεις βγάζεις αντιαρματικό όπλο, πολυβόλο και ότι θέλεις.

Το ενεργητικό είναι, οι άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην ήταν μέσα στο λεωφορείο.

Λένε προηγείτο ένα τζιπ με Λίβυους και ακολουθούσε ένα άλλο.

Μιλάμε για μια χώρα τουρκοκρατούμενη. Και η Βεγγάζη ακόμη ελέγχεται από την Τουρκία.

Δεν υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας το οποίο να μην παραβιαστεί.

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά το 1974 εκτός Ελλάδος;

Οι ειρηνευτικές αποστολές είναι πιο επικίνδυνες, γιατί στις ειρηνευτικές αποστολές να ξέρετε ότι υπάρχουν και περιορισμοί.

Πολλοί δεν ξέρουν τα γεγονότα του Αγίου Ούρου το 2004 στο Κόσσοβο, όπου έγινε ένα πάρα πολύ σοβαρό επεισόδιο, με κατεστραμμένα ελληνικά τεθωρακισμένα, με χειροβομβίδες να πέφτουν δεξιά και αριστερά, με Έλληνες τραυματίες. Ούτε τότε μάθαμε που πέρασε καιρός… και τώρα βγάζουν στην αρχή φωτογραφίες του ΕΤΑ μέσα στο C-130, μετά λένε τέσσερις ελαφρά τραυματίες, «ελαφρά τη καρδία» πάντα, και τελικά λένε είναι τέσσερις νεκροί… μετά όχι είναι πέντε οι νεκροί, και στο τέλος τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι».

-Ποιος φταίει κ. Γκουριώτη;

«Φταίει η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ 100%. Δεν τολμώ να πω τίποτα παραπάνω ή τίποτα λιγότερο. Αυτοί το χειριστήκανε, αυτοί ευθύνονται.

Αν υπήρχε ελάχιστη ευθιξία, θα έπρεπε ο Κ.Φλώρος να παραιτηθεί. Ελάχιστη ευθιξία για όλα τα εγκληματικά σφάλματα, για όλες τις παραλείψεις που συνέβησαν σε αυτή την αποστολή.

Δεν σας λέω τίποτα για το παρελθόν… αυτό αρκεί.

Εδώ έχουμε μία κατάδειξη της παρουσίας των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων μέσα στο C-130, εγκληματικό σφάλμα από όλες τις απόψεις, έχουμε ένα «πανηγύρι» στο αεροδρόμιο τις Βεγγάζης, με τις δύστυχες κοπέλες που λίγη ώρα μετά κατακάηκαν, φωτογραφιζόντουσαν επι ώρα.

Εκεί είναι στρατιωτική αποστολή.

Τους χώνουν όλους μέσα σε ένα λεωφορείο και τους βγάζουν στην έρημο…

Δεν σκέφτηκε κανείς ότι υπήρχαν κίνδυνοι υπαρκτοί;

Διέκρινα με μεγάλη σαφήνεια και μεγάλο πόνο, έλλειψη ”πολεμικής κουλτούρας”.

Όταν λέω ”πολεμική κουλτούρα”, εννοώ αίσθηση κινδύνου.

Νομίζανε ότι πήγαιναν σε εκδρομή. Όταν πας σε χώρες όπως η Λιβύη, δεν πας ποτέ σε εκδρομή, όσο κι αν υποτίθεται ότι είναι φιλικό το καθεστώς στην Βεγγάζη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό λέγεται έλλειψη ”πολεμικής κουλτούρας”, γιατί έχεις χρόνια να εμπλακείς. Οι Τούρκοι που αναφέρατε κ.Παναγιωτόπουλε, είναι σε μια διαρκή σύγκρουση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.