ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γεωστρατηγικό πλήγμα: ΗΑΕ και Λιβύη σύναψαν συμφωνίες με την Άγκυρα

Πληρώνουμε την αδυναμία έμπρακτης στρατιωτικής στήριξης στον στρατηγό Χ.Χαφτάρ

Γεωστρατηγικό πλήγμα: ΗΑΕ και Λιβύη σύναψαν συμφωνίες με την Άγκυρα

Η τουρκική προεδρία ανέφερε σε δήλωση, το Σάββατο, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συνάντησε τον Σεΐχη των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, το Σάββατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ενώ το βράδυ όχι μόνο παρακολούθησαν από κοινού τον τελικό του Champions League αλλά συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.

Έτσι οι πρώην εχθροί κλείνουν συμφωνίες και έρχονται κοντά υπό την αιγίδα της τουρκικής ηγεσίας που ουσιαστικά έχει μετατρέψει την Λιβύη σε προτεκτοράτο της και τις αραβικές χώρες να το αποδέχονται καθώς όταν προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση μέσω στήριξης στον στρατηγό Χ.Χάφταρ και αριθμό χωρών (όπως η δική μας) δεν βρήκε την στήριξη που ήθελαν.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως αρχικά σας είχαμε αναφέρει εδώ, μετά τα “ηρωικά” για αμυντική συμφωνία με ΗΑΕ και την ξενάγηση του Χ.Χαφτάρ στην Αθήνα τίποτα περισσότερο δεν έκανε και τώρα όλοι στρέφονται σε αυτόν που έκανε, την Τουρκία. 

Η ανάγκη κάλυψης των δυνάμεων του Χαφτάρ με στρατιωτικά μέσα, όπως εθελοντές ή οπλικά συστήματα που θα πληρώνονταν από τα ΗΑΕ ή ο αποκλεισμός κινήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών από ΠΝ και ΠΑ δεν πραγματοποιήθηκε και το αποτέλεσμα σήμερα ήταν ακόμα και η Βεγγάζη (όπου θεωρητικά διατηρεί την έδρα της η αντιπολίτευση) διοργανώνει εκδηλώσεις υπέρ της τουρκικής βιομηχανίας!

Έτσι στην τελετή υποδοχής χθες από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Οσμάν Ασγκίν Πακ, ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας στην Προεδρία Φαχρουντίν Αλτούν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών  Ιμπραήμ Καλίν και ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τζαγκατάι Κιλίτς.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ για το αυτοκίνητο «Tug», το οποίο είναι το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στην περιοχή.

Αργότερα, οι δύο πρόεδροι μετακόμισαν στον κρατικό ξενώνα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ όπου πραγματοποίησαν κλειστή συνάντηση, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το νέο σκηνικό, το οποίο θέλει ο Ερντογάν να δημιουργήσει, αποτελεί την κορύφωση των πολιτικών, που έχει ακολουθήσει με μικρά ή μεγάλα βήματα στην εικοσαετή παρουσία του στην εξουσία. Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο, συνιστούν βασικά κομμάτια του γεωπολιτικού παιχνιδιού της κατοχικής δύναμης. Ελλάδα και Κύπρος εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, υπό την έννοια ότι η επιβολή των σχεδιασμών του, θα βοηθήσει στη συνέχεια για την υλοποίηση των ευρύτερων στρατηγικών επιδιώξεων.

Η νέα πενταετία Ερντογάν σηματοδοτεί, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, “την έναρξη του Τουρκικού Αιώνα, τα βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας…”

Ήδη η Άγκυρα έχει… πρόσβαση σε Αφρική, Καύκασο, Βαλκάνια, νότια Αμερική. Έχει προ πολλού αξιοποιήσει τις διεθνείς συγκυρίες επιχειρεί να υλοποιήσει μεγαλεπίβολα σχέδια και να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη. Αξιοποιώντας τα νέα διεθνή δεδομένα, του πολύ-πολικού συστήματος, την εν εξελίξει ανακατανομή ισχύος, επιχειρεί μεθοδικά να συμπληρώσει γεωστρατηγικά κενά. Αξιοποιεί και τις διεθνείς κρίσεις, οικονομικές, πολιτικές, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία αλλά εσχάτως και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι όλα αυτά για να καταστεί μεγάλος παίκτης με ρόλο.

Συνεπώς, σε μια εποχή, που ευνοεί την ανάπτυξη περιφερειακών υπερδυνάμεων η κατοχική δύναμη, θέλει να αποτελεί μέρος αυτής της ανακατανομής με αυξημένο ρόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.