Για νέα ΤΟΜΑ κάνει αναφορά ο Ν.Παναγιωτόπουλος

Για νέα ΤΟΜΑ κάνει αναφορά ο Ν.Παναγιωτόπουλος

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) παραχώρησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες αναφορικά με τα εξοπλιστικά του Στρατού Ξηράς με έμφαση στη προοπτική απόκτησης νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) για το Μηχανοκίνητο Πεζικό.

Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ ανέφερε:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Αντικατάσταση του συνόλου των ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ ΕΣ», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας για τα οχήματα Μ1117 Guardian, η Αμερικανική πλευρά γνωστοποίησε, από την 1 η Φεβρουαρίου 2022, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μεταφοράς και παράδοσης των επιπλέον 400 οχημάτων Μ1117 σε δύο χρόνους και αναμένεται να αφιχθούν στο σύνολό τους έως τον Ιούνιο τρέχοντος έτους. Περαιτέρω, η διαδικασία επιλογής των υπολοίπων οχημάτων που βρίσκονται στις ΗΠΑ συνεχίζεται από ειδική επιτροπή του επιχειρησιακού φορέα και αναμένεται η κοινοποίηση του χρονοδιαγράμματος μεταφοράς και παράδοσής τους.

Αναφορικά με τη διαδικασία αντικατάστασης του συνόλου των ΤΟΜΑ – ΤΟΜΠ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, έχει ήδη προβεί στη σύνταξη Μελέτης Επιχειρησιακών Απαιτήσεων – Προδιαγραφών Επιδόσεων για την προμήθεια ΤΟΜΑ, καινούριων και σύγχρονων μεταχειρισμένων, η οποία μάλιστα έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Συναφώς, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη Μελέτης Πρόσκτησης/Αναβάθμισης Στρατιωτικού Εξοπλισμού για την προμήθεια σύγχρονων προδιαγραφών ΤΟΜΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, το ΓΕΣ προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες επιχειρησιακές του απαιτήσεις και τις εκάστοτε διαθέσιμες πιστώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.