ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ελβετία πουλά Leopard-2 πίσω στην Γερμανία – Για να αναπληρωθούν τα γερμανικά αποθέματα

Η προμήθεια αφορά 96 άρματα

Η Ελβετία πουλά Leopard-2 πίσω στην Γερμανία – Για να αναπληρωθούν τα γερμανικά αποθέματα

Η Γερμανία χαιρέτισε την απόφαση της ουδέτερης Ελβετίας να ανοίξει το δρόμο να πουλήσει πίσω μερικά από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των γερμανικών αποθεμάτων που εξαντλήθηκαν από τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Γερμανία είχε ζητήσει από την Ελβετία τον Φεβρουάριο να πουλήσει μερικά από τα 96 άρματα μάχης Leopard 2 που έχει πίσω στην κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall.

Για να συμμορφωθεί με τους νόμους περί ουδετερότητας της Ελβετίας, το Βερολίνο έχει διαβεβαιώσει τη Βέρνη ότι τα όπλα δεν θα πάνε στο Κίεβο, αλλά θα παραμείνουν στη Γερμανία ή με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευγνώμονες για αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Michel Fluegger, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελβετία στην ελβετική τηλεόραση.

«Χρειαζόμαστε αυτά τα άρματα, θα καλύψουν τα κενά σε εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε αφού το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Τρίτη τον παροπλισμό 25 αρμάτων μάχης Leopard 2, ανοίγοντας το δρόμο για να μεταπωληθούν στη Γερμανία.

Η ελβετική κοινή γνώμη έχει διχαστεί βαθιά στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία και το μπλοκάρισμα των επανεξαγωγών από τη χώρα έχει εξοργίσει ορισμένα έθνη.

Αιτήματα από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία για να επιτραπεί η μεταφορά όπλων ελβετικής κατασκευής που είχαν προηγουμένως αγοράσει να πάνε στην Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί από τη Βέρνη επικαλούμενη την ελβετική ουδετερότητα, η οποία εμποδίζει την άμεση ή έμμεση αποστολή όπλων σε εμπόλεμα κράτη.

Η αγορά ελβετικών όπλων θα μπορούσε να γίνει δύσκολη εκτός εάν η Βέρνη προσαρμόσει τη νομοθεσία της για τα πολεμικά υλικά, δήλωσε ο γερμανός πρέσβης.

«Έχουμε αγοράσει πολλά όπλα, συστήματα ή εξαρτήματα ή πυρομαχικά από την Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ, και τώρα θα θέλαμε να δώσουμε μερικά από αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία».

Το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο πρέπει τώρα να υποστηρίξει επίσημα την εξαγωγή των Leopard 2 στη Γερμανία, αλλά αυτό αναμένεται να είναι τυπικό αφού η υπουργός Άμυνας Viola Amherd είπε ότι η προμήθεια των αρμάτων μάχης στη Γερμανία ήταν σύμφωνη με τον ελβετικό νόμο ουδετερότητας και ήταν επίσης προς το συμφέρον της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε επίσης να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης και επομένως άμεσα στην ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε η Ελβετίδα υπουργός Άμυνας Viola Amherd στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.