ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Γάζα έφερε «κοντά» σουνίτες και σιίτες για πρώτη φορά από τα χρόνια της Μέκκας και αυτό οδηγεί σε σύγκρουση πολιτισμών

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει τον Σάμιουελ Χάντιγκτον

Η Γάζα έφερε «κοντά» σουνίτες και σιίτες για πρώτη φορά από τα χρόνια της Μέκκας και αυτό οδηγεί σε σύγκρουση πολιτισμών

Η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς και οι σφοδροί βομβαρδισμοί της Γάζας κατάφεραν το ακατόρθωτο:

Έφεραν «κοντά» τους μουσουλμάνους σουνίτες με τους μουσουλμάνους σιίτες, δηλαδή τους δύο κλάδους του Ισλάμ, οι οποίοι βρίσκονταν σε σύγκρουση, από τον θάνατο του Προφήτη Μωάμεθ μέχρι και πριν λίγες ημέρες.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κινδυνεύει να προκαλέσει μία ολική αντιπαράθεση πολιτισμών, όπως αυτή που είχε προβλέψει ο Σάμιουελ Χάντιγκτον στ0 περιβόητο έργο του «Σύγκρουση των πολιτισμών».

Όσο διαρκεί η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, αποδεικνύεται ότι όλες οι δυτικές χώρες και όχι μόνο αυτές διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτήν με κάθε πιθανό τρόπο.

Η εξαιρετικά επικίνδυνη προσέγγιση σιιτών και σουνιτών θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες που διαθέτουν μουσουλμανικούς πληθυσμούς: Είτε επίσημα ως πολίτες, είτε ως μετανάστες.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μαχατσκάλα, Ρώσοι μουσουλμάνοι διαδηλωτές εισέβαλαν μπλοκάροντας ένα αεροσκάφος από το Ισραήλ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απώλειες των αμάχων στην Γάζα!

Κατεστάλη οριστικά η αυτή η οποία οδήγησε στην κατάληψη του αεροδρομίου καθώς η αντίδραση της ρωσικής Εθνοφρουράς ήταν «κεραυνοβόλα» αλλά υπήρξαν τραυματισμοί, όχι όμως νεκροί.

Η ουσία όμως είναι πως προέκυψε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σημειώθηκαν χθες σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Παρίσι, Κουάλα, Λουμπούρ κλπ.

Το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά τα τελευταία δραματικά γεγονότα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, θεωρείται ως «αμυνόμενο», εν τούτοις έχει χάσει τον πόλεμο της υποστήριξης της κοινής γνώμης.

Υπήρξαν και διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ, αλλά αυτές είναι κατά κανόνα ολιγάριθμες.

Φυσικά, πρωταγωνιστούν οι μουσουλμάνοι στις διαδηλώσεις, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 70 εκατ. άνθρωποι στις δυτικές χώρες. Υπολογίζεται ότι μόνο στις χθεσινές εκδηλώσεις συμμετείχαν 2 εκατ. άνθρωποι.

Παραδοσιακά, το Ισραήλ είχε την κοινή γνώμη με το μέρος του όλα σε παλαιότερες εποχές, αλλά τότε ήταν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Τώρα, αν και η Χαμάς είναι αυτή που επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ, η εξέλιξη των συγκρούσεων έκανε να φαίνονται οι επιτιθέμενοι ως… αμυνόμενοι και όχι μόνο στα μάτια των μουσουλμάνων πολιτών.

Αλλά αναδεικνύεται ότι παντού πλέον, οι μουσουλμάνοι εξεγείρονται  και σουνίτες και σιίτες εμφανίζονται αδελφωμένοι, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε ποτέ εδώ και 1.400 χρόνια.

Αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ και για την Δύση και πρέπει να τελειώσει γρήγορα αυτό που συμβαίνει στην Μέση Ανατολή.

Πολλοί θα ήθελαν, αυτό να συμβεί επί μίας νέας προεδρίας του Ν.Τραμπ, καθώς ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είναι ο μόνος που με πράξεις αποδείχτηκε πως μπορεί να δημιουργήσει συναινέσεις και να υπογραφούν συμφωνίες.

Το ζήτημα είναι πως ίσως να μην υπάρχει χρόνος μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Η κατάσταση παγκοσμίως έχει εκτραχυνθεί και όσο συνεχίζονται συγκρούσεις όπως αυτές στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, το να ανοίξουν οι «πύλες της Κολάσεως» δεν είναι και τόσο απίθανο ενδεχόμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.