Η Κίνα στο πλευρό της Ρωσίας: «Το ΝΑΤΟ είναι η αληθινή συστημική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, όχι εμείς»

«Βαμμένα με αίμα τα χέρια του ΝΑΤΟ»

Η Κίνα στο πλευρό της Ρωσίας: «Το ΝΑΤΟ είναι η αληθινή συστημική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, όχι εμείς»

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα τις «μάταιες» προσπάθειες του ΝΑΤΟ να την «σπιλώσει», μετά τη δημοσιοποίηση χθες, Τετάρτη, από τη στρατιωτική συμμαχία ενός εγγράφου στο οποίο το Πεκίνο παρουσιάζεται ως απειλή για τα συμφέροντά της, ενώ το Πεκίνο στέκεται ουσιαστικά στο πλευρό της Μόσχας καθώς δεν θέλησε να σχολιάσει την νατοϊκή αναφορά ότι υπάρχει «εμβαθυμένη στρατηγική σύμπραξη» μεταξύ των χωρών.

Το Πεκίνο με την στήριξη πλέον και της κολοσσιαίας οικονομική συμμαχία Ρωσίας και άλλων 7 χωρών που δημιουργούν το νέο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αντικαταστήσουν το δυτικής επιρροής ΔΝΤ, δείχνουν ξεκάθαρα ότι πλέον το ΝΑΤΟ έχει απέναντί της μια συμμαχία ανεξάρτητων χωρών που θα εκμεταλλεύεται το τεράστιο οικονομικό απόθεμα της Κίνας, την γιγαντιαία στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ της Ρωσίας (με τους ανεξάντλητους πόρους της) και την συσπείρωση των πληθυσμών που αγγίζουν τον μισό πλανήτη!

«Αυτό το δήθεν έγγραφο ‘στρατηγικής’ του ΝΑΤΟ λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα και παρουσιάζει τα γεγονότα αντεστραμμένα», αντέδρασε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Επιμένει αδίκως να παρουσιάζει την Κίνα ως συστημική πρόκληση και να σπιλώνει την κινεζική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Ζάο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας την «κατηγορηματική αντίθεση» του Πεκίνου.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι στο νέο οδικό χάρτη του, που υιοθετήθηκε με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, το Πεκίνο αντιπροσωπεύει μια «πρόκληση» για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών της Συμμαχίας.

ΝΑΤΟ: Η στρατηγική σύμπραξη Κίνας-Ρωσίας συνιστά πρόκληση για τα συμφέροντα μας

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στον εν λόγω στρατηγικό οδικό χάρτη της συμμαχίας, ο οποίος δεν είχε αναθεωρηθεί από το 2010.

Είναι η πρώτη φορά που στο έγγραφο αυτό αναφέρεται η Κίνα, η οποία παραδοσιακά δεν είχε σχέση με την αποστολή της Ατλαντικής συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε ιδιαίτερα την «εμβαθυμένη στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα «και τις αμοιβαίες απόπειρές τους να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες».

Κίνα: Οι κατηγορίες του ΝΑΤΟ δεν συνάδουν με την πραγματικότητα

«Είναι εντελώς μάταιο να προβάλλουν μια δήθεν κινεζική απειλή», δήλωσε σήμερα ο Ζάο Λιτζιάν.

«Η Κίνα δεν είναι καθόλου η συστημική απειλή που φαντάζεται το ΝΑΤΟ. Σε σύγκριση, το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αποτελεί την αληθινή συστημική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα», απάντησε ο κινέζος εκπρόσωπος.

Ζάο Λιτζιάν: Βαμμένα με αίμα τα χέρια του ΝΑΤΟ

«Το ΝΑΤΟ προσποιείται πως είναι ένας περιφερειακός οργανισμός και αμυντικής φύσης. Στην πράξη, δεν παύει να επεκτείνεται πέραν του περιφερειακού πεδίου του και των αρμοδιοτήτων του, να κηρύσσει πολέμους και να σκοτώνει αθώους αμάχους», δήλωσε ο Ζάο Λιτζιάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα χέρια του ΝΑΤΟ είναι βαμμένα με το αίμα των λαών του κόσμου», υπογράμμισε, αναφερόμενος κυρίως στις επεμβάσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη ή ακόμη στο βομβαρδισμό της πρεσβείας της Κίνας το 1999 στη Σερβία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.