ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Νότια Κορέα έδωσε την έγκρισή της για την εξαγωγή των Α/Κ πολωνικών πυροβόλων AHS Krab των 155 χλστ. στην Ουκρανία

Αλλά ανησυχούν για την αντίδραση της Ρωσίας

Η Νότια Κορέα έδωσε την έγκρισή της για την εξαγωγή των Α/Κ πολωνικών πυροβόλων AHS Krab των 155 χλστ. στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ενέκρινε τις άδειες εξαγωγής από την Πολωνία για να παράσχει στην Ουκρανία τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, τα οποία είναι κατασκευασμένα με νοτιοκορεάτικα εξαρτήματα, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας στη Σεούλ.

Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι η Νότια Κορέα συμφώνησε επίσημα να παρέχει τουλάχιστον έμμεσα εξαρτήματα όπλων στην Ουκρανία για τον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Οι αξιωματούχοι της Σεούλ είχαν αρνηθεί προηγουμένως να σχολιάσουν την σχέση τους με την εξαγωγή των Krab, τροφοδοτώντας εικασίες σχετικά με το εάν η Νότια Κορέα είχε επισήμως συμφωνήσει ή απλώς «έκανε τα στραβά μάτια».

Το γραφείο ελέγχου τεχνολογίας της Διοίκησης του Προγράμματος Aμυντικών Προμηθειών (DAPA) εξέτασε και ενέκρινε τη μεταφορά του κεντρικού μέρους του συστήματος που έχει κατασκευαστεί στη Νότια Κορέα, δήλωσε ο Kim Hyoung-cheol, διευθυντής του τμήματος Ευρώπης-Ασίας του Γραφείου Διεθνούς Συνεργασίας.

«Εξετάσαμε όλα τα έγγραφα και τα πιθανά ζητήματα εντός της DAPA… και μετά αποφασίσαμε να δώσουμε άδεια εξαγωγής στην Πολωνία», είπε στο Reuters σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της DAPA στα περίχωρα της Σεούλ. Ωστόσο, τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι να μην μεταφερθούν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι το AHS Krab αποτελείται από εξαρτήματα από πολλές χώρες και ότι η μεταφορά δεν αφορούσε μόνο το νοτιοκορεατικό οπλικό σύστημα.

Κατασκευασμένο από την πολωνική Huta Stalowa Wola, το Krab είναι αυτοκινούμενο πυροβόλο που συνδυάζει σασί του νοτιοκορεάτικου συστήματος K9 Thunder,  βρετανικό πυργίσκο της BAE Systems, γαλλικό πυροβόλο όπλο των 155 mm της Nexter κι ένα πολωνικό σύστημα ελέγχου πυρός.

Η Νότια Κορέα «φοβάται» την αντίδραση της Ρωσίας

Μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Πολωνία έστειλε 18 AHS Krab στην Ουκρανία τον Μάιο και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμβάσεις για δεκάδες ακόμη πυροβόλα.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε πέρυσι τη Σεούλ ότι παρέχει στην Ουκρανία όπλα, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα καταστρέψει τις διμερείς σχέσεις τους. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol είπε τότε ότι η Νότια Κορέα, σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν είχε παράσχει κανένα όπλο και ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σχέδια να αλλάξει αυτή την πολιτική.

Ο Γιουν είπε ότι η νομοθεσία της Νότιας Κορέας δυσχεραίνει την απευθείας πώληση όπλων σε χώρες σε ενεργό σύγκρουση. Η Σεούλ ήταν επίσης απρόθυμη να εξοργίσει τη Ρωσία παρά την αυξανόμενη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του ΝΑΤΟ να παρέχουν όπλα και πυρομαχικά.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σεούλ τον Ιανουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Νότια Κορέα να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, επικαλούμενος άλλες χώρες που άλλαξαν την πολιτική τους να μην παρέχουν όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο επικεφαλής της DAPA έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα εξάγει, αλλά στην πράξη εξαρτάται επίσης από τη θέληση του προέδρου, δήλωσε ο Yang Uk, ερευνητής και αμυντικός εμπειρογνώμονας στο Asian Institute for Policy Studies της Σεούλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μια κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει όλες τις θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του υπουργείου Εξωτερικών, της διπλωματίας, καθώς και οικονομικούς παράγοντες», είπε. «Εάν η Κορέα υποστηρίζει την Ουκρανία, η Ρωσία μπορεί να ανταπαντήσει πουλώντας σύγχρονα αεροσκάφη στη Βόρεια Κορέα ή μεταφέροντας τεχνολογία που πραγματικά χρειάζεται η Βόρεια Κορέα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.