ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Ουκρανία «πιέζει» την Ισπανία να της παραδώσει συστήματα Patriot – Τα «εμπόδια» του Ερντογάν

Το Κίεβο ζητά από κάθε χώρα συστήματα αεράμυνας

Η Ουκρανία «πιέζει» την Ισπανία να της παραδώσει συστήματα Patriot – Τα «εμπόδια» του Ερντογάν

Η Ολλανδία και η Ουκρανία πιέζουν την Ισπανία να ενταχθεί στον «συνασπισμό των Patriot» και να δώσει τα συστήματα αεράμυνάς της στις ουκρανικές δυνάμεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέφερε το αίτημα στον Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία.

Το θέμα αυτό έγινε επίσης αντικείμενο διαβουλεύσεων με τον Μαρκ Ρούτε, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αφού ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει μια πυροβολαρχία πυραύλων Patriot ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στην χώρα.

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα από την οποία η Ουκρανία επιθυμεί να πάρει τα συστήματα αεράμυνας. Αιτήματα για αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας κοινοποιήθηκαν επίσης με τη Σουηδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η αναζήτηση εκτείνεται και εκτός Ευρώπης, σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ισπανικός στρατός διαθέτει τρία τάγματα Patriot, που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τη Γερμανία το 2004 και το 2014, με έξι εκτοξευτές M901 το καθένα (18 συνολικά), τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με το Σώμα Πεζοναυτών (Βαλένθια), στο 73ο Σύνταγμα Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Το πρόβλημα της Ισπανίας είναι ότι ένα από τα τρία τάγματα έχει αναπτυχθεί στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ από το 2015, ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται στην Βαλένθια και θεωρούνται στρατηγικά για την εθνική άμυνα.

Ο Ερντογάν δεν θέλει να φύγουν τα Patriot από την χώρα του

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της El Pais, η Ισπανία θα ήταν πρόθυμη να μεταφέρει το τάγμα που βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν διαφωνεί κάθετα και κατέστησε σαφές ότι ενδιαφέρεται τα Patriot να συνεχίσουν να εργάζονται στη χώρα του ακόμη και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όταν λήγουν οι τρέχουσες δεσμεύσεις.

Η παρουσία του Patriot στην Τουρκία εδώ και καιρό δεν αποτελεί στρατιωτική αναγκαιότητα, καθώς ο κίνδυνος πυραυλικής επίθεσης κατά της Τουρκίας εξαφανίστηκε με το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ωστόσο, η παρουσία αυτών των συστημάτων έχει καθαρά πολιτική σημασία ως μέρος της επίδειξης αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία. Η Ισπανία παραμένει η μόνη χώρα που υποστηρίζει αυτή τη συμμαχική αποστολή.

Επιπλέον, και τα δύο τάγματα των Patriot που βρίσκονται στην Ισπανία έχουν ήδη φτάσει στο τέλος της ζωής τους και πρέπει να αποσυρθούν ή να αναβαθμιστούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την γενική επισκευή και την αναβάθμιση και των δύο ταγμάτων από την έκδοση PAC-2 σε PAC-3. Η Ισπανία αναμένει επί του παρόντος έγκριση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να ξεκινήσει η αναβάθμιση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.