ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ρουμανία αγοράζει αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams και αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό

Προσπάθεια αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων της

Η Ρουμανία αγοράζει αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams και αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό

Η Ρουμανία σχεδιάζει να αγοράσει τα αμερικανικά άρματα μάχης Μ1 Abrams, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της χώρας, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters με την πρώτη παραγγελία να αφορά 52 άρματα και να είναι διακρατική.

Η Ρουμανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αύξησε τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος από 2%, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η ρουμανική κυβέρνηση θα προωθήσει σύντομα για έγκριση από τη Βουλή τα προγράμματα προμήθειας νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων και ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τέλος αποφασίστηκε πρόσφατα συμπληρωματική αγορά 150 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Piranha V, τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι παράγονται στη Ρουμανία έπειτα από συμφωνία με τη θυγατρική εταιρεία της κατασκευάστριας του M1 Abrams στην Ευρώπη.

Η χώρα, η οποία μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Patriot και, από πέρυσι, έχει μια μόνιμη ομάδα μάχης του NATO σταθμευμένη στο έδαφός της.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποστολής του αιτήματός μας (του υπουργείου) για προκαταρκτική έγκριση για την απόκτηση ενός τάγματος αρμάτων μάχης Abrams», δήλωσε ο αντιστράτηγος Teodor Incicas σύμφωνα με το Observatorul Militar, που επικαλείται δημοσίευμα του υπουργείου Άμυνας. Ο Incicas είναι επικεφαλής του γενικού τμήματος εξοπλισμών του στρατού.

Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκονται «μια ανάσα» από τη σύγκρουση, όπως η Πολωνία, η Φινλανδία και η Γερμανία συνάπτουν συμφωνίες για την ανάπτυξη αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη, διαπραγματεύονται νέες συμφωνίες και προσπαθούν να επιταχύνουν τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση επτά μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών Watchkeeper X από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων Elbit Systems για 410,19 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ρουμανία σκοπεύει να ανανεώσει την κρατική αμυντική της βιομηχανία επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες για να ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας τον Δεκέμβριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.