ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Η ταυτόχρονη εκτόξευση έξι πυραύλων ATACMS κατά ρωσικών στόχων (βίντεο)

ISW: Ο αιφνιδιασμός της Ουκρανίας με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς πέτυχε αλλά έχουν λίγους

Η ταυτόχρονη εκτόξευση έξι πυραύλων ATACMS κατά ρωσικών στόχων (βίντεο)

Στην χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από την Ουκρανία για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, αναφέρεται ο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for thw Study of War – ISW) στην ημερήσια ενημέρωσή του ενώ παράλληλα βίντεο δείχνει την ταυτόχρονη εκτόξευση 6 πυραύλων προς διαφοερετικούς στόχους στην ρωσική επικράτεια.

https://twitter.com/WarMonitors/status/1714648029272195322

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που παρείχαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους στην κατεχόμενη Ουκρανία για πρώτη φορά στις 17 Οκτωβρίου. Η Wall Street Journal και άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν στις 17 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ «μυστικά» παρείχαν στην Ουκρανία ATACMS με εμβέλεια 165 χιλιομέτρων τις τελευταίες ημέρες και ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ήδη τους πυραύλους ATACMS για να χτυπήσουν αεροδρόμια που ελέγχονται από τη Ρωσία στις κατεχόμενες περιοχές Μπερντιάνσκ και Λουγκάνσκ.

Οι ΗΠΑ πιθανότατα μετέφεραν τους πυραύλους ATACMS μυστικά για να προσφέρουν επιχειρησιακό αιφνιδιασμό στις ουκρανικές δυνάμεις και το συνολικό σοκ στον ρωσικό χώρο πληροφοριών υποδηλώνει ότι η Ουκρανία πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, επισημαίνει το ISW.

Πλάνα που φέρονται να καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο του Μπερντιάνσκ δείχνουν πυρκαγιές και εκρήξεις λόγω της συνεχιζόμενης έκρηξης πυρομαχικών σε μια αποθήκη.

Οι πληροφορίες της NASA από το Fire Information for Resource Management (FIRMS) Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν επίσης ίχνη θερμότητας μετά από εκρήξεις στο Μπερντιάνσκ, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ίχνη θερμότητας στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ, σημειώνει το ISW.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με ATACMS σε σημαντικά επιχειρησιακά ρωσικά αεροδρόμια στην Ουκρανία πιθανότατα θα ωθήσουν τη ρωσική διοίκηση να αποσύρει ορισμένα αεροσκάφη σε αεροδρόμια μακρύτερα από την πρώτη γραμμή, εκτιμά το ISW, σημειώνοντας πως προηγούμενες δορυφορικές εικόνες του αεροδρομίου Μπερντιάνσκ έδειχναν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διασκόρπισαν αεροσκάφη σε όλο το αεροδρόμιο, γεγονός που σήμαινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν χτυπήματα μόνον σε μεμονωμένα αεροσκάφη με τους πυραύλους που διέθετε μέχρι χθες.

Η έκδοση με πυρομαχικά διασποράς των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν χτυπήματα σε ρωσικά αεροδρόμια, καταστρέφοντας περισσότερα ρωσικά αεροσκάφη και άλλα μέσα, υποστηρίζει το Ινστιτούτο.

Η πιθανή διασπορά ρωσικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια σε όλη την κατεχόμενη Ουκρανία και η μετεγκατάσταση αεροπορικών πόρων πιο μακριά από την πρώτη γραμμή πιθανότατα θα διακόψει την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας για τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις, εκτιμά ακόμη το ISW. Η μετεγκατάσταση των αεροσκαφών σε αεροδρόμια στα μετόπισθεν θα επηρεάσει πιθανότατα τον χρόνο που η ρωσική αεροπορία θα πρέπει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις.

Η άφιξη των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για τις ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών στις περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές και πιθανότατα θα αναγκάσει τη ρωσική διοίκηση να επιλέξει μεταξύ της οχύρωσης των υπαρχουσών αποθηκών ή της περαιτέρω διασποράς τους σε όλη την κατεχόμενη Ουκρανία.

Κατά το ISW, Ρώσοι μπλόγκερς εξέφραζαν φόβους για τη χρήση των πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία, σημειώνοντας πως τα χτυπήματα στα αεροδρόμια του Μπερντιάνσκ και της πόλης Λουγκάνσκ ήταν από τα πιο καταστροφικά σε ρωσικό στόχο από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ρωσικές πηγές μάλιστα θορυβημένες από την επιτυχία της ουκρανικής επίθεσης με ATACMS εξέφραζαν φόβους ότι η ρωσική διοίκηση δεν θα προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στη νέα απειλή πυραύλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνει πάντως πως η Ουκρανία πιθανότατα έχει λάβει μόνο περιορισμένο αριθμό ATACMS – οι πληροφορίες των New York Times κάνουν λόγο για 20 – αλλά θα χρειαστεί περισσότερους εάν θέλει να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτά τα αρχικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.