ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Η Τσεχία δίνει 800.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία

Αγοράστηκαν από τρίτες χώρες

Η Τσεχία δίνει 800.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία ενδέχεται να παραλάβει «εντός μερικών εβδομάδων» τις 800.000 οβίδες πυροβολικού που αγοράστηκαν από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Πράγας που χρηματοδοτήθηκε από έναν συνασπισμό 18 χωρών.

«Συγκεντρώσαμε το ποσό για να αγοράσουμε όλα» τα πυρομαχικά, είπε ο Πάβελ στους δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι αυτά τα χρήματα. «Αν δεν υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, τα πυρομαχικά μπορεί να παραδοθούν στην Ουκρανία μέσα σε μερικές εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ο Πάβελ, που είναι πρώην στρατηγός και υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ, είχε αναλύσει την πρότασή του στη Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε συνεργασία με άλλους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, όπως τη Δανία και τον Καναδά, η Τσεχία βρήκε «μισό εκατομμύριο πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 30.000 οβίδες των 122 χιλιοστών» που ήταν διαθέσιμα σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, για να προχωρήσει στην αγορά τους χρειαζόταν να συγκεντρώσει 1,5 δισ. δολάρια (περίπου 1,38 δισεκ. ευρώ).

Η πρωτοβουλία αυτή θα καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση οβίδων από το Κίεβο.

Μεταξύ των χωρών που συνέβαλαν ήταν το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΕΕ είχε δεσμευτεί να παραδώσει στο Κίεβο μισό εκατομμύριο οβίδες πριν από τον Μάρτιο αλλά μόνο το 30% από αυτές έχει όντως παραδοθεί, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.