Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανέγερση άλλων 4.500 κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη

Σχεδόν 475.000 Ισραηλινοί έποικοι διαμένουν στη Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανέγερση άλλων 4.500 κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ενέκρινε την Πέμπτη την ανέγερση σχεδόν 4.500 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ, εκ των οποίων περισσότερες από 2.700 έλαβαν οριστική έγκριση.

Η ισραηλινή οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας «Peace Now» («Ειρήνη Τώρα»), ανακοίνωσε ότι η έγκριση αφορά την ανέγερση 4.427 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική ‘Οχθη. Συνολικά, 2.791 κατοικίες έλαβαν το τελικό πράσινο φως της επιτροπής σχεδιασμού της Πολιτικής Διοίκησης, ενώ 1.636 έλαβαν μια προκαταρκτική άδεια, σύμφωνα με την οργάνωση.

Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης, οι «αυθαίρετοι» εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι και από το Ισραήλ, γιατί κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.

Ωστόσο, τρεις «αυθαίρετοι» εβραϊκοί οικισμοί αναμένεται να λάβουν την έγκριση των αρχών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σήμερα, σχεδόν 475.000 Ισραηλινοί έποικοι διαμένουν στη Δυτική Όχθη όπου ζουν 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίστηκε επί όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων από το 1967.

Επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ώθηση του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο διάδοχός του, Ναφτάλι Μπένετ, πρώην επικεφαλής οργάνωσης εποίκων, είναι από τον Ιούνιο του 2021 επικεφαλής ενός ετερόκλητου συνασπισμού που περιλαμβάνει τη ριζοσπαστική δεξιά και κόμματα της αριστεράς.

Η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ και στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού έγραψε σήμερα στο Twitter ότι είναι «μέρα γιορτής για το κίνημα του εποικισμού στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όρος που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές για να μιλούν για τη Δυτική Όχθη.

«Είναι μια κακή είδηση για το Ισραήλ και αυτό θα ενισχύσει την κατοχή, καθιστώντας μια μελλοντική ειρήνη ακόμη πιο δύσκολη να επιτευχθεί», δήλωσε από την πλευρά της η Χάγκιτ Οφράν, της «Ειρήνης Τώρα» που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. «Είναι απογοητευτικό που αυτή η κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί αλλαγή, ακολουθεί παρόμοιες πολιτικές με αυτές της κυβέρνησης Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε το σχέδιο. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν σαφής από την αρχή: αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση των οικισμών που επιδεινώνει τις εντάσεις και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζαλίνα Πόρτερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έγκριση της ανέγερσης νέων κατοικιών ανακοινώνεται την επομένη του θανάτου της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, του δικτύου Al Jazeera, που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη καθώς κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τζενίν. Η ανακοίνωση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη και κύμα καταδίκης. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της απέτισαν ύστατο φόρο τιμής σήμερα στη Ραμάλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.