Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση από την Ένωση Ποινικολόγων για το νέο ν/σ για τις υποκλοπές

Δημιουργεί δίκαιο δύο ταχυτήτων τονίζει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων

Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση από την Ένωση Ποινικολόγων για το νέο ν/σ για τις υποκλοπές

Πυρά κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα… διορθώσει τα σφάλματα για τις υποκλοπές, και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι μετά από τρία χρόνια και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα πραγματοποιείται η ενημέρωση όσων τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, εξαπολύει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Η Ένωση προχώρησε σε αξιολόγηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» επισημαίνοντας ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και παρίσταται επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και εξαντλητική ρύθμισή του σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Εντούτοις, σημειώνει, ότι ο διακηρυσσόμενος στόχος δεν επιτυγχάνεται όσον αναφορά τις διατάξεις που αποσκοπούν στην διακρίβωση των ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. 

Υπογραμμίζει δε, ότι το νομοσχέδιο παρέλειψε να λάβει υπόψη τις διατάξεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ρυθμίζουν την άρση του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων στο πλαίσιο της διενέργειας των ειδικών ανακριτικών πράξεων παρά το ότι, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 254 νέου ΚΠΔ, οι εν λόγω διατάξεις 2 υπερισχύουν των αντίστοιχων προβλεπομένων σε ειδικούς νόμους.

Με τον τρόπο αυτόν, όμως, όχι μόνο δεν επιτυγχάνονται οι επιδιωκόμενοι σκοποί του σχεδίου νόμου, αλλά όπως τονίζει, δημιουργείται «δίκαιο δύο ταχυτήτων» και εντεύθεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβάστε την αξιολόγηση της Ένωσης Ποινικολόγων για το υπό Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου «Διαδικασία άρσης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Κυβερνοασφάλεια και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Πολιτών»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.