ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Και «κυνηγοί» ναζί οι Ταλιμπάν: Συνέλαβαν έναν 84χρονο Αυστριακό που ζούσε στο Αφγανιστάν

Ήταν γνωστός ναζιστής που έκανε συχνά ταξίδια

Και «κυνηγοί» ναζί οι Ταλιμπάν: Συνέλαβαν έναν 84χρονο Αυστριακό που ζούσε στο Αφγανιστάν

Ένας Αυστριακός ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως «ειδικός σε θέματα του Αφγανιστάν» σε διαδικτυακά φόρουμ, βρίσκεται φυλακισμένος στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, ανακοίνωσε την Τρίτη το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές των Ταλιμπάν ανέφεραν ότι «δεν έχουν πληροφορίες» για το άτομο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα η αυστριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου «τη σύλληψη ενός πολίτη που είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν τον Μάιο, κατά παράβαση της προειδοποίησης των αρχών που ισχύει εδώ και δεκαετίες».

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard, ο συλληφθείς είναι 84χρονος πρώην δάσκαλος και γνωστός ναζί. Το πρόσωπο είχε ήδη βρεθεί στη χώρα το περασμένο φθινόπωρο, λέγοντας σε περιοδικό ότι το Αφγανιστάν «είναι ξανά ασφαλές».

Ο γηραιός ναζί έχει, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, μια τάση για επικίνδυνα ταξίδια.

Βρέθηκε στο Αφγανιστάν ήδη τη δεκαετία του 1980, όταν ισλαμιστικές αντάρτικες ομάδες πολεμούσαν τα σοβιετικά στρατεύματα.

Επισκέφτηκε τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πριν από μερικά χρόνια επισκέφτηκε μαχητές του YPG που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, λέγοντας μάλιστα ότι αν και τα μέλη του YPG ήταν αριστεροί «δεν είχαν σχεδόν τίποτα κοινό με τους αριστερούς μας». Τα τελευταία χρόνια επισκέφτηκε και την ανατολική Ουκρανία.

Αυστριακοί νεοναζί ζήτησαν την απελευθέρωσή του μέσω του Telegram το Σάββατο, λέγοντας ότι ο 84χρονος ονομάζεται Χέρμπερτ Φριτς. Πρόσθεσε ότι κρατείται εδώ και περίπου ένα μήνα.

«Στις 7 Ιουνίου, τέθηκε σε απομόνωση σε ένα κελί στην Καμπούλ. Το δικαστικό σύστημα των Ταλιμπάν σκοπεύει να αποφανθεί επί της παράλογης κατηγορίας περί κατασκοπείας εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων», ανέφεραν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε επαφή με την οικογένεια του προσώπου αυτού, το αυστριακό ΥΠΕΞ τόνισε ότι η προξενική βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν είναι «δυνατή σε πολύ περιορισμένο βαθμό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.