Η Ρωσία αποφάσισε να εξοπλίσει με πυραυλικά συστήματα Iskander την Λευκορωσία

Θα μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές - 200 πυρηνικές κεφαλές και 275 μαχητικά έτοιμα για χρήση στην Ευρώπη

Η Ρωσία αποφάσισε να εξοπλίσει με πυραυλικά συστήματα Iskander την Λευκορωσία

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η “απομόνωση” της περιοχής Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Λιθουανία ήταν “στην πραγματικότητα κήρυξη πολέμου” αλλά αυτό που συμφώνησε ο Ρώσος πρόεδρος πλέον ανατρέπει κάθε στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, το οποίο ίσως τώρα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε πράξεις και δηλώσεις, καθώς ανακοινώθηκε ότι το Μινσκ θα εξοπλιστεί με πυραυλικά συστήματα ικανά να φέρουν και πυρηνικά.

Έτσι η απάντηση στο αίτημα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να βοηθήσει με “μια απάντηση στις πτήσεις του ΝΑΤΟ με πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας”  ήταν ότι η Μόσχα θα παραδώσει πυραυλικά συστήματα Iskander-M στη Λευκορωσία τους επόμενους μήνες.

«Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Λουκασένκο που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί διατηρούν 200 τακτικές πυρηνικές κεφαλές σε έξι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και έχουν 257 αεροσκάφη έτοιμα να τις χρησιμοποιήσουν.

«Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στην λευκορωσική αεροπορία. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα ρωσικά εργοστάσια και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, αφού ο λευκορώσος ομόλογός του ζήτησε την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να έχουν την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

Ο Α.Λουκασένκο δήλωσε πως «Το Μινσκ πρέπει να είναι έτοιμο για τα πάντα, ακόμη και για τη χρήση σοβαρών όπλων για την υπεράσπιση της πατρίδας μας από τη Βρέστη μέχρι το Βλαδιβοστόκ» βάζοντας τη Λευκορωσία και  τη Ρωσία κάτω από μια “ενιαία ομπρέλα” καθώς συμφωνήθηκε τα υπουργεία άμυνας και τα γενικά επιτελεία των δύο χωρών να δρούν υπό ενιαία διοίκηση.

Μπορεί σήμερα ο Β.Πούτιν να ανακοίνωσε τον εξοπλισμό της Λευκορωσίας με πυρηνικούς Iskander-M και Su-25 που μπορεί να φέρουν πυρηνικές βόμβες όμως επί της ουσίας αυτό αυτό έχει ήδη συμβεί καθώς οι Iskander βρίσκονται στην Λευκορωσία επιχειρησιακοί από την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Συνεπώς τα πυρηνικά αν δεν έχουν αφιχθεί ήδη στην Λευκορωσία, θα γίνει εύκολα και πολύ σύντομα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για την κίνηση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη μεταφορά προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, κάτι που έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης σε ανακοίνωση ότι είναι «αδύνατον» να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ουάσινγκτον σε μια σειρά διμερών θεμάτων που αναμένονταν να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν ή πότε υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν οι συνομιλίες.

Το ζήτημα του Καλίνιγκραντ και της επιθετικής ενέργειας της Λιθουανίας ήταν η θρυαλλίδα για την πρώτη φάση της ενοποίησης των δύο χωρών κυρίαρχα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βαλτικές χώρες θα νιώσουν ότι μπορεί να μετατραπούν περίκλειστα κρατίδια ενώ η Πολωνία μπορεί να δει τα ρωσικά στρατεύματα να φυλούν από κοινού τα σύνορα με την Λευκορωσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.