ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μετά τους Γάλλους ο Νίγηρας διώχνει και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς: Τελεσίγραφο για την μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στην περιοχή

Πραγματοποιήθηκε και διπλωματικό επεισόδιο

Μετά τους Γάλλους ο Νίγηρας διώχνει και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς: Τελεσίγραφο για την μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στην περιοχή

Σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην αφρικανική ήπειρο ο Νίγηρας έδωσε τελεσίγραφο στις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την μεγαλύτερή τους βάση στην Δυτική Αφρική.

«Ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτή η αποστολή είναι να μας ζητήσει η κυβέρνηση του Νίγηρα να φύγουμε», είχε δηλώσει Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι πολύ σημαντική για να την εγκαταλείψουμε» και αυτό έγινε σήμερα.

Έτσι μετά τους στρατιωτικούς της Γαλλίας, κι αυτοί των ΗΠΑ με τη σειρά τους θα εκδιωχθούν από τον Νίγηρα: το στρατιωτικό καθεστώς στη Νιαμέ κατήγγειλε χθες Σάββατο, “με άμεση ισχύ”, τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, που υπογράφτηκε το 2012, τονίζοντας πως η αμερικανική παρουσία είναι στο εξής “παράνομη”.

Στην πράξη αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας, με το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου 2023, η στρατιωτική κυβέρνηση της Νιαμέ κατήγγειλε τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες που απέμεναν στη χώρα του Σαχέλ αποχώρησαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όμως χθες βράδυ ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν, εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας, “λαμβάνοντας υπόψη τους πόθους και τα συμφέροντα του λαού” της χώρας, αποφάσισε “με πλήρη υπευθυνότητα να καταγγείλει με άμεση ισχύ τη συμφωνία για το καθεστώς του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και των πολιτικών υπαλλήλων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στην επικράτεια του Νίγηρα”.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνταγματάρχης Αμπντραμάν πρόσθεσε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι “παράνομη” και παραβιάσει “όλους τους συνταγματικούς και δημοκρατικούς κανόνες”.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Νίγηρα η “άδικη” συμφωνία είχε “επιβληθεί μονομερώς” από τις ΗΠΑ με “απλή ρηματική διακοίνωση” την 6η Ιουλίου 2012.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την τριήμερη επίσκεψη που έκανε στον Νίγηρα αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τις αφρικανικές υποθέσεις Μόλι Φι.

Κατά την τριήμερη επίσκεψη η κυρία Φι δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης του Αμπντουραμάν Τσιανί, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο καθεστώς.

Η κυρία Φι συναντήθηκε δυο φορές με τον πρωθυπουργό που έχει ονομάσει το στρατιωτικό καθεστώς, τον Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν, σύμφωνα με την πηγή του AFP στην κυβέρνηση του Νίγηρα.

Χθες ο συνταγματάρχης Αμπντραμάν ανήγγειλε την προσεχή επάνοδο στη συνταγματική τάξη της χώρας, που έχει μπει σε τροχιά σύσφιγξης των σχέσεων με γειτονικές της όπου κυβερνούν επίσης οι στρατιωτικοί (Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί), καθώς επίσης και χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία.

Η βάση στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτική παρουσία 1.100 ατόμων στη χώρα, είναι το κλειδί για την ενεργή παρουσία τους στην περιοχή του Σαχέλ.

«Η βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μας στον Νίγηρα είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. «Αν κλείσει, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα».

Η βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης/αναγνώρισης MQ-9, μεταφορικών C-17 και έδρα μονάδας καταδρομέων, γνωστή ως αεροπορική βάση 201, κατασκευάστηκε κοντά στην Αγκαντέζ στο κεντρικό Νίγηρα με κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά το πραξικόπημα, ο Νίγηρας αποφάσισε, όπως και η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, να εγκαταλείψει την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), που επέβαλε βαριές κυρώσεις μετά το πραξικόπημα. Ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου, η CEDEAO αποφάσισε να προχωρήσει στην “άρση με άμεση ισχύ” των μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί ανακοίνωσαν πως θα σχηματίσουν κοινή δύναμη για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων που εξαπολύουν συχνά αιματηρές επιθέσεις στις τρεις χώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.