ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Mirage και F-16 πλέον στο «τραπέζι» των συνομιλιών: Χθες «όχι» από Τ.Μπάιντεν – Σήμερα στο «θα μιλήσω με τον Ζελένσκι»

Τελικά είχε βαρύτητα το «δεν υπάρχου ταμπού» του Ε.Μακρόν - Η ελληνική «εμπλοκή»

Mirage και F-16 πλέον στο «τραπέζι» των συνομιλιών: Χθες «όχι» από Τ.Μπάιντεν – Σήμερα στο «θα μιλήσω με τον Ζελένσκι»

Και τελικά όλα αλλάζουν καθώς από το χθεσινό “όχι” των ΗΠΑ για παροχή μαχητικών στο Κίεβο φτάσαμε μέσα σε μία μόλις ημέρα στο “θα το εξετάσουμε”, δείχνοντας  τελικά ότι “τίποτα δεν είναι ταμπού” του Γάλλου προέδρου να είχε κάποια γνώση τελικά.

Και το μεγάλο ερώτημα τελικά είναι αν θα δούμε στους ουκρανικούς ουρανούς και πρώην ελληνικά μαχητικά;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως θα μιλήσει στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τα αιτήματα για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια που έχει διατυπώσει ο τελευταίος.

«Θα μιλήσουμε» δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερώτηση για τα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος ζητάει κυρίως μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τη Ρωσία.

Χθες Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με αμερικανικά αεροσκάφη. Στην ερώτηση «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν F-16 στην Ουκρανία;» απάντησε: «Όχι».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει την ιδέα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», διαβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί δεν του έχουν υποβάλει μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επίσης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που είχε διατυπώσει ήδη την ιδέα να σταλούν F-16 στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ταμπού στο θέμα αυτό, όμως θα ήταν «ένα μεγάλο βήμα».

Και την ίδια στιγμή δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η Ουκρανία θα λάβει πιθανότατα τα μαχητικά Mirage 2000 EGM/BGM που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην γαλλική Dassault ως αντάλλαγμα για την πώληση των Rafale F.4, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει και τα F-16 Βlock 30, της Πολεμικής Αεροπορίας, αμφότερα αφού ολοκληρώσουν «μίνι» προγράμματα αναβάθμισης.

Τα F-16 Block 30, αν παραδοθούν στην Ουκρανία υπάρχει αμερικανικό σχέδιο να εκσυγχρονιστούν με τα απάρτια που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη 52+ και 52+ Adv.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Αεροπορίας Yuriy Ignat, η χώρα χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 5 Πτέρυγες Μάχης με τρεις Μοίρες η κάθε μια των 12 αεροσκαφών, δηλαδή ένα σύνολο 180 μαχητικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.