ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μόνο επτά κράτη από τα 30 μέλη πέτυχαν τον στόχο δαπανών για την άμυνα του ΝΑΤΟ – Απέτυχαν οι μεγάλες δυνάμεις

Σε ολόκληρη τη στρατιωτική συμμαχία μόνο επτά από τα 30 μέλη ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ

Μόνο επτά κράτη από τα 30 μέλη πέτυχαν τον στόχο δαπανών για την άμυνα του ΝΑΤΟ – Απέτυχαν οι μεγάλες δυνάμεις

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (21/3), οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τον κοινό στόχο να δαπανήσουν το 2% της οικονομικής τους παραγωγής για την άμυνα.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι σε ολόκληρη τη στρατιωτική συμμαχία μόνο επτά από τα 30 μέλη ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2022.

Παρότι το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια, αξιωματούχοι και ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μέλη του οργανισμού θα χρειαστεί να ξοδέψουν πολύ περισσότερα για να διασφαλίσουν την ασφάλειά του.

Τα νούμερα, που αποτελούν εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για το 2022, δείχνουν ότι ενώ οι σύμμαχοι διοχετεύουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στους στρατούς τους εδώ και χρόνια, πολλοί εξακολουθούν να υστερούν σε μεγάλο βαθμό από τον στόχο της συμμαχίας για τις δαπάνες, που τέθηκε σε ισχύ το 2014, και ορίζει δαπάνες της τάξης του 2% για την άμυνα για μια δεκαετία.

Από τα 30 μέλη, μόνον η Ελλάδα, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερο από το 2% της οικονομικής τους παραγωγής για την άμυνα πέρυσι, όπως δείχνει η ετήσια έκθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ατνίθετα, η Γερμανία περιορίστηκε στο 1,49%, η Ιταλία στο 1,51% και η Γαλλία στο 1,89%.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, η χώρα της οποίας έφτασε το 2,12% πέρυσι σύμφωνα με την έκθεση, δήλωσε την Τρίτη ότι «σοκαρίστηκε αρκετά» όταν διαπίστωσε ποιος εκπληρώνει τον στόχο και ποιος όχι.

«Δεν είναι δυνατόν. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν, γνωρίζοντας και βλέποντας τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ότι δεν έχουμε αυτόν τον χρόνο», δήλωσε η ίδια στο Politico.

Η έκθεση υπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επενδύουν συνεχώς και τώρα ξοδεύουν πολύ περισσότερα από τότε που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά ο στόχος.

«Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες για όγδοη συνεχή χρονιά. Συνολικά, τα τελευταία οκτώ χρόνια αυτή η αύξηση πρόσθεσε 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα», ανέφερε η έκθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.