ΝΑΤΟ: «Σύμμαχοι και εταίροι παρέδωσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία

ΝΑΤΟ: «Σύμμαχοι και εταίροι παρέδωσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε σήμερα πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους προμήθευσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα.

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι της ομάδας επαφής που διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή το 98% του υπεσχημένου υλικού, ώστε να εξοπλισθούν εννέα νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Συνολικά οι Ουκρανοί διαθέτουν συνεπώς δυνατότητες τις οποίες έχουν ανάγκη για να ανακαταλάβουν περισσότερα εδάφη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης το Φεβρουάριο 2022, τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα MIG-29 τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Εκπαίδευσαν εξάλλου δεκάδες χιλιάδες ουκρανούς στρατιωτικούς στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», υπενθύμισε.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα της παρέχουμε αυτά που έχει ανάγκη», διαβεβαίωσε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

«Το Λουξεμβούργο έχει το μικρότερο Στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά, αν μας χρειαστούν, μπορούν να υπολογίζουν σ’ εμάς», δήλωσε από την πλευρά του ο Ξαβιέ Μπετέλ. Το Λουξεμβούργο είναι τελευταίο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μερίδιο του ΑΕΠ του που αφιερώνει στις αμυντικές δαπάνες, όμως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να το αυξήσει.

Οι Στόλτενμπεργκ και Μπετέλ χαιρέτισαν τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επέμεινε πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Έγκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνομιλίες και ποιο σχήμα θα πρέπει αυτές να έχουν», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν θέλουμε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, που να επιτρέπει στην Ουκρανία να επιβληθεί ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το καλύτερο μέσο για να φθάσουμε εκεί είναι να προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.