ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Μονογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας το προσύμφωνο αγοράς των φρεγατών FDI

Μονογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας το προσύμφωνο αγοράς των  φρεγατών FDI

Χθες το βράδυ μονογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το προσύμφωνο αγοράς των γαλλικών φρεγατών FDI για 3+1 option για τις ανάγκες του ΠΝ.

H τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Διεύυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), από τον επικεφαλής, αντιναύαρχο εν αποστρατεία, Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Το συνολικό τίμημα που καλύπτει τρεις φρεγάτες, τον οπλισμό τους, αλλά και τρία χρόνια “εν συνεχεια υποστήριξης” (FOS: Follow-on-Support), και ανέρχεται σε 3,030 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, μικρότερο κατά κάτι αυτού που είχε γίνει γνωστό.

Οι τελικές υπογραφές στη σχετική σύμβαση θα μπουν το 2022 με την τελική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων καθώς προφανώς υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες επί των λεπτομερειών (π.χ. στον οπλισμό των φρεγατών).

Η υπογραφή δεν είναι τυχαία ίσως της χθεσινής ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ ως επισημοποίηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πιθανό πρότζεκτ του Πολεμικού Ναυτικού που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς το κόστος και μόνο για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ που κατατέθηκε αρκεί για την προμήθεια 4 νέων φρεγατών κλάσης Sigma και μάλιστα με ραντάρ AAW και ικανότητα βολής πυραύλων SM-2.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται μάλιστα και διάφορες τιμές. Όπως για παράδειγμα τα 2,5 δισ. αναβάθμισης των ΜΕΚΟ. Επιπλέον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίστηκε και μια καταγραφή πρότασης για την πώληση των φρεγατών MMSC στο ΠΝ.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.