Πραγματοποιήθηκε η κοπή του πρώτου ελάσματος των φρεγατών Belharra παρουσία του Α/ΓΕΝ (upd) (φώτο, βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε η κοπή του πρώτου ελάσματος των φρεγατών Belharra παρουσία του Α/ΓΕΝ (upd) (φώτο, βίντεο)

Ανανέωση από αρχικό κείμενο: (24/10/2019, 21:35)

Η πρώτη φρεγάτα Belharra ξεκινάει να κατασκευάζεται και στην κοπή του πρώτου ελάσματος παρέστη ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος για την πρώτη φρεγάτα τύπου Belharra στα ναυπηγεία Lorient του γαλλικού ναυπηγικού ομίλου Naval Group.

Στην τελετή κατά τα άλλα παρέστησαν η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών της Γαλλίας Joel Barre, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ναυτικού της Γαλλίας ναύαρχος Christophe Prazuck, πολλοί άλλοι επίσημοι και αντιπροσωπείες από πολλές ξένες χώρες.

Όπως έγινε γνωστό η πρώτη φρεγάτα τύπου Belharra, ή Fregate de Taille Intermediaire (FTI) όπως έχει τυποποιηθεί από το Ναυτικό της Γαλλίας (η Belharra αποτελεί την εξαγωγική έκδοση της), προβλέπεται να παραδοθεί το 2023 και θα φέρει την ονομασία Pierre-Alexis Ronarc’h (1865-1940).

Η ονομασία αυτή δίδεται προς τιμή του Γάλλου ναυάρχου που ως διοικητής της ταξιαρχίας ναυτικών τυφεκιοφόρων (Brigade de fusiliers marins) συμμετείχε στη μάχη του Yser το 1914 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναχαιτίζοντας την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων. Τον Μάιο του 1919 έως τον Φεβρουάριο του 1920, ο ναύαρχος Ronarc’h διετέλεσε Αρχηγός Επιτελείου του Ναυτικού της Γαλλίας.

Μάλιστα οι Γάλλοι αξιωματούχοι και τα στελέχη της επιχείρησης έδειξαν ιδιαίτερη θέρμη προς τον Α/ΓΕΝ και την Ελλάδα:

«Κινητοποιούμαστε με ιδιαίτερη προσοχή, με την υποστήριξη της υπουργού Άμυνας, για να ανταποκριθούμε το συντομότερο στις επιχειρησιακές σας ανάγκες ναύαρχε Τσούνη. Όλες οι ομάδες της Naval Group και της DGA- την οποία ευχαριστώ για την υποστήριξη- είναι εδώ για να κάνουν την φρεγάτα FDI το πλοίο που χρειάζεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό» είπε ο Ερβέ Γκιγιού, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης από το γαλλικό δημόσιο Naval Group που έχει αναλάβει το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Μιλώντας στα ελληνικά, ο επικεφαλής της κρατικής γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας Naval Group απευθύνθηκε ειδικά στον αρχηγό ΓΕΝ λέγοντάς του: «Ναύαρχε Τσούνη ευχαριστώ που ήρθατε στη Λοριάν σήμερα. Είναι τιμή και μεγάλη χαρά για εμάς. Είμαστε στη διάθεση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».

Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει την προμήθεια των δύο φρεγατών που προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσουν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Η γαλλική πλευρά όμως θεωρεί ότι η επιστολή προθέσεως (LOI – Letterof Intent) που συνυπέγραψαν στις 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του ενέχει θέση προσύμφωνου.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης της ναυπήγησης της φρεγάτας FDI η Φλοράνς Παρλί έκανε ειδική αναφορά στην επιστολή προθέσεως επισημαίνοντας ότι «συντάχθηκε με σκοπό να προετοιμάσει την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα» και υποσχέθηκε ότι το Παρίσι «δεσμεύεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ελλάδας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.