Σε πλωτά «υπερφρούρια» μετατρέπει το ΠΝ τις φρεγάτες Belh@rra – Δείτε ποια επιπλέον όπλα θέλει να εγκαταστήσει στα πλοία

Σε πλωτά «υπερφρούρια» μετατρέπει το ΠΝ τις φρεγάτες Belh@rra – Δείτε ποια επιπλέον όπλα θέλει να εγκαταστήσει στα πλοία

Εκτεταμένη αναβάθμιση του οπλισμού των επιπέδου οπλισμού των φρεγατών Belh@rra για τις οποίες έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας συμφωνία πρόθεσης προμηθείας, δύο μονάδων, ζήτησε το Πολεμικό Ναυτικό από την ναυπηγό εταιρεία Naval Group.

Οι Belh@rra, ακολουθώντας την γαλλική σχολή πολεμικών ναυπηγήσεων, έχει μεσαίο επίπεδο μεταφοράς οπλικών συστημάτων, ίσως κατάλληλο για ανοικτές θάλασσας, αλλά όχι για κλειστές θάλασσες, όπως το Αιγαίο, όπου π.χ. η ύπαρξη αντιπυραυλικού συστήματος κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη με δεδομένο το ελάχιστον χρόνο αντίδρασης του δεχόμενου πυραυλικού επίθεση και μάλιστα κορεσμού πλοίου.

Οι Γάλλοι αντιπροτείνουν μόνο… ηλεκτρονικά αντίμετρα αλλά αυτό – και ορθώς – το ΠΝ ούτε θέλει να το ακούσει καθώς σε αποστάσεις π.χ. 10 μιλίων μία ομοβροντία 4 βλημάτων ATMACA από τις τουρκικές φρεγάτες, θέλει κάτι πολύ παραπάνω από ηλεκτρονικά αντίμετρα, ενώ και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι ASTER-30 που έχουν αντιπυραυλική ικανότητα είναι υπερπολύτιμοι για να δαπανηθούν σε τέτοιο ρόλο.

Αλλά εκτός από την τοποθέτηση ενεργού αντιπυραυλικού συστήματος φαίνεται ότι θα υπάρξει και μια άλλη κρίσιμη αλλαγή, τουλάχιστον αυτό ζητείται από το ΠΝ: Η τοποθέτηση ενός νέου αντιαεροπορικού βλήματος μικρής/μέσης ακτίνας CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) το οποίο έχει αναπτυχθεί από την MBDA (γαλλική εταιρεία κατασκευάστρια των όπλων των Belh@rra) αλλά μόνο για την Βρετανία.

Το όπλο βασίζεται στο επίσης βρετανικό βλήμα αέρος-αέρος μικρής ακτίνας δράσης ASRAΑΜ και έχει ακτίνα περί τα 20 χλμ. αλλά υπάρχει και η έκδοση εκτεταμένης ακρίνας δράσης (ER) με 45 χλμ.!

Γιατί CAMM και όχι μόνο ASTER-15 ή εναλλακτικά MICA Naval, αυτό είναι ένα θέμα που γνωρίζει το Ναυτικό. Επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις υπεισέρχονται και «άλλοι} παράγοντες, όχι απαραίτητα επιχειρησιακοί…

Ας δούμε όλες τις προτεινόμενες αναβαθμίσεις και προσθήκες οπλισμού αλλαγές που προτείνονται για τις φρεγάτες Belh@rra από το ΠΝ (με ανάλογο κόστος φυσικά), οι οποίες αν υλοποιηθούν θα μετατρέψουν την φρεγάτα σε πλωτό υπερφρούριο!

– Εγκατάσταση βλημάτων CAMM. Τα βλήματα είναι τέσσερα ανά κελί. Κάθε Belharra HN θα μπορεί να φέρει 32 κελιά με 16 ASTER-30 και συνδυασμό ΑSTER-15 και CAMM καθώς και Scalp Naval. Οι CAMM βάλλονται από τους εκτοξευτές των ASTER 15. Σε μια Belharra των 32 βλημάτων εκ των οποίων οι 16 Aster 30 η διαμόρφωση δύναται να περιλαμβάνει 64 CAMM ή 16 Aster 30, 8 SCALP NAVAL και 32 CAMM. Να τονιστεί ότι στην έκδοση CAMM Extended Range (ER) το βλήμα πετυχαίνει μέγιστο βεληνεκές τα 45 χιλιόμετρα και θα αποτελεί την ενδιάμεση γραμμή πυραυλικής άμυνας αν επιλεγεί το RAM ως αντιπυραυλικό σύστημα.

– Εγκατάσταση συστήματος εγγύς αντιπυραυλικής άμυνας (CIWS). Έχουμε ήδη παρουσιάσει τις επιλογές. Επικρατέστερο το RAM ή το Millenium πάνω από το υπόστεγο του ελικοδρόμιου. Υπάρχει και ο συνδυασμός RAM/Phalanx

– Τη προσθήκη εκτοξευτή SIMBAD-RC για εγγύς αντιααεροπορική άμυνα κατά ελικοπτέρων, drones η μικρών σκαφών.. Αυτή είναι η πλέον νεότερη εξέλιξη στη διαμόρφωση των πλοίων όπως αναφέρουν έγκριτες πληροφορίες από Ελλάδα και Γαλλία. Κάθε εκτοξευτής φέρει δύο βλήματα Mistral. Έχει μέγιστο βεληνεκές τα 7 χιλιόμετρα.

Δύναται να υπάρξει και εξαπλός εκτοξευτής βλημάτων με την ονομασία SADRAL. To γαλλικό SADRAL (Systeme d’Autodefense Rapprochee Antiaerienne Leger) ανήκει στη κατηγορία των VSHORAD.

– Τη ολοκλήρωση και προσθήκη του STRALES των 76mm με σκοπό να ενισχυθεί η αντιβληματική άμυνα των πλοίων.

– Μετασκευή του ελικοδρόμιου ώστε να δέχεται και να υποστηρίζει ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μιλάμε για ένα «άλλο» πλοίο από άποψη μεταφοράς οπλικού φορτίου και τόσο εξαπόλυσης στρατηγικών επιθέσεων, όσο και άμυνας. Πρακτικά θα έχει το οπλικό φορτίο των FREMM, αλλά όχι τις δυνατότητες πλεύσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τελικά ίσως στοιχίσει κατά τι, ακριβότερα από μία FREMM…

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα με μεγάλες δωρεάν προσφορές, μπορείτε να διαβάσετε ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.