ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γαλλία: Τον Φεβρουάριο του 2025 θα παραδώσουμε το πρώτο πλοίο στην Αθήνα

Γαλλία: Τον Φεβρουάριο του 2025 θα παραδώσουμε το πρώτο πλοίο στην Αθήνα

Ο CEO της Group Naval Pierre Éric Pommellet σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στην πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε για την συνεργασία ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα.

Ο κ. Pommellet της τόνισε πως η γαλλική προσφορά για τις φρεγάτες Belharra είναι καλύτερη, αν και ακριβότερη, από αυτές των ανταγωνιστών που έχουν περάσει στην δεύτερη φάση τονίζοντας την τεχνολογική υπεροχή των γαλλικών φρεγατών. Παράλληλα επεσήμανε πως το σύντομο χρόνο παράδοσης, όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι τον Φεβρουάριου του 2025.

«Η ημερομηνία παράδοσης της πρώτης φρεγάτας στην Ελλάδα είναι χαραγμένη στο μάρμαρο για τον Φεβρουάριου του 2025 και αυτό δεν αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Task Force των Γάλλων στην Αθήνα

Όπως τόνισε ο CEO της Group Naval στην Ελλάδα βρέθηκε μία Task Force της εταιρείας για 8 εβδομάδες με βασική αποστολή να προχωρήσει σε επαφές με δεκάδες ελληνικές εταιρείες-βιομηχανίες για μελλοντική συνεργασία με την Naval Group. «Εχουμε εντοπίσει σχεδόν 100 εταιρείες, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με περισσότερες από 70, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΜΕΤΚΑ, ΑΚΜΩΝ, STELMA, MILTECH, PRISMA, THALES Hellas, Terra Spatium, Hydrus Engineering. Τώρα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στη επόμενη φάση, απευθύνοντας τους αιτήσεις υποβολής προτάσης (RFP)».

Μάλιστα όπως ανέφερε, βάσει της γαλλικής πρότασης για τις φρεγάτες, η πρώτη θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και στη συνέχεια οι επόμενες τρεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι η Group Naval προγραμματίσει να διοργανώσει «ημέρες τεχνολογίας». Ενδεικτικά ανέφερε στις 22-23 Ιουνίου στην Αθήνα στο πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης και στο Ηράκλειο στις 24-25 Ιουλίου στο πλαίσιο ακαδημαϊκών συναντήσεων.

Γιατί οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους είναι καλύτερη

Ο κ. Pommellet χαρακτήρισει πολύ συμφέρουσα την πρόταση της Γαλλίας, καθώς στηρίζεται στην ψηφιακή αρχιτεκτονική του μέλλοντος, στις υψηλές επιδόσεις, στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και στο ότι οι φρεγάτες κατασκευάζονται με στόχο να μπορούν μελλοντικά να εξελίσσονται συνεχώς.

«Είμαστε υπερήφανοι για το σκάφος μας. Εξασφαλίζει την άμυνα περιοχής σε ευρεία περίμετρο. Δεν πιστεύω πως οι υπόλοιποι θα μας πλησιάσουν σε τεχνολογία. Ο κόσμος του αύριο, θα είναι άλλος από αυτός που είναι σήμερα. Η ψηφιακή αρχιτεκτονική των Belharra είναι το ατού μας, όπως και η διαχρονική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας.

Το πρώτο σκάφος κατασκευάζεται ήδη στη Γαλλία και αναμένεται να δοθεί στο γαλλικό ναυτικό, ενώ το δεύτερο που θα κατασκευαστεί θα δοθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλοίο με εξαιρετικές ικανότητες, έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν οι Belharra είναι αδύνατες συγκριτικά με τους ανταγωνιστές στον οπλισμό ο κ. Pommellet υποστήριξε πως το αντιαεροπορικό πυραυλικό Aster 30 αποτελεί βασικό τμήμα της διαμόρφωσης της φρεγάτας και ότι τα βλήματα αναχαίτισης που θα φιλοξενούνται σε δύο κάθετους εκτοξευτές έχουν αυξηθεί από τα 24 σε 32.

Το δεύτερο σημείο που εστιάζει η γαλλική πρόταση η τεχνογνωσία που θα μεταφέρει η Group Naval στην Ελλάδα, καθώς οι τρεις από τέσσερις φρεγάτες θα είναι «made in Greece». Χαρακτηριστικά ο κ. Pommellet αναφέρθηκε στη γαλλική συμβολή της αναζωογόνησης των Ελληνικών Ναυτηγίων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. «Αυτή η εξέλιξη θα έχει πολλά τοπικά οικονομικά οφέλη, καθώς θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα πλέον υπάρχει επιθυμία για ανάπτυξη και ο διάλογος με τους Ελληνες βιομηχάνους είναι εύκολος, γι αυτό και η Group Naval επιθυμεί να συνεχίσει τις συζητήσεις και να προχωρήσει σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες πέραν των φρεγατών.

«Η Naval Group, έχει δεσμευθεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγείων και έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, με την υποστήριξη μας, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν αυτή την τελευταίας γενιάς φρεγάτα εδώ στην Ελλάδα. Η Naval Group διαθέτει σημαντική και ισχυρή εμπειρία σε τοπικές κατασκευές, σε όλο το κόσμο. Η ενεργός συμμετοχή τοπικών εταίρων και η μεταφορά των τεχνολογιών μας βρίσκεται στο DNA μας».

Θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε με το Πολεμικό Ναυτικό για βελτιώσεις στην πρόταση της

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείς εάν η Group Naval προτίθεται να προχωρήσει σε βελτιώσεις της πρότασης της προς την Αθήνα ο κ. Pommellet απάντηση «θα ακούσουμε τα σχόλια και θα προτείνουμε βελτιώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα και εμείς είμαστε εδώ για να ικανοποιήσουμε κάθε αίτημά τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.