ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «ΛΟΓΧΗ» στο Αιγαίο μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας

Τετράδες μαχητικών Rafale, αλλά και F-4 Phantom, φορτωμένες με αντιπλοϊκά όπλα εξαπέλυσαν κατά κύματα επιθετικές ενέργειες προς τις Μονάδες Επιφανείας

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «ΛΟΓΧΗ» στο Αιγαίο μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας

Η άσκηση «ΛΟΓΧΗ» πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο από τις Κυκλάδες έως το Μυρτώο ανατολικά Κρήτης και την θαλάσσια περιοχή Κυθήρων,

Έδωσε την ευκαιρία τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Πολεμική Αεροπορία να εκπαιδευτούν σε μια σειρά από αεροναυτικά αντικείμενα με έμφαση σε σενάρια κρούσης – αντιμετώπισης επιθέσεων σε πλοία του Στόλου.

Τετράδες μαχητικών Rafale, αλλά και F-4 Phantom, φορτωμένες με αντιπλοϊκά όπλα εξαπέλυσαν κατά κύματα επιθετικές ενέργειες προς τις Μονάδες Επιφανείας, οι οποίες συμμετείχαν στην άσκηση. Φρεγάτες, Κανονιοφόροι, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων αποτέλεσαν τους εικονικούς στόχους των μαχητικών και επιχείρησαν να στήσουν μια αντιαεροπορική «ομπρέλα» με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν. Το πλέον σύνθετο σενάριο στην άσκηση «ΛΟΓΧΗ» προέβλεπε και αεροπορική δύναμη προστασίας των πλοίων από φίλια μαχητικά της 330 Πολεμικής Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», των πρώτων F-16 αναχαιτιστών του Αιγαίου.

Με αντιπλοϊκούς Maverick κάτω από τα φτερά τους, τα F-4 Phantom της 338 Πολεμικής Μοίρας «ΑΡΗΣ» αποτέλεσαν το πρώτο κύμα επίθεσης, ενώ ο βαθμός δυσκολίας για τα πλοία του Στόλου εκτινάχθηκε όταν κλήθηκαν να αντιδράσουν έναντι των υπερσύγχρονων νεοαποκτηθέντων γαλλικών Rafale της 332 «ΓΕΡΑΚΙ», οπλισμένων με τους φονικούς Exocet. Συμμετοχή στην άσκηση είχε και το μη επανδρωμένο UAV Heron, το οποίο έδινε συνεχώς εικόνα από το θέατρο των επιχειρήσεων, αποκαλύπτοντας τις θέσεις των πλοίων και μεταδίδοντας δεδομένα στα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κρίση του 2020, όταν ο Ελληνικός Στόλος αναπτύχθηκε σε κάθε γωνιά του Αιγαίου απέναντι στον τουρκικό, έχει δώσει μια σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα στο Ελληνικό Επιτελείο, τόσο στο Αρχηγείο Στόλου όσο και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Άλλωστε τότε, τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία συνεργάστηκαν σε μια σειρά από σενάρια εικονικής προσβολής έναντι των εχθρικών Μονάδων Επιφανείας. Με τα μαχητικά της HAF να φτάνουν σε απόσταση βολής αντιπλοϊκών όπλων και να διαπιστώνουν τις δυνατότητες αντίδρασης των αντίπαλων πλοίων.

Η διακλαδικότητα στον αεροναυτικό πόλεμο αποτελεί άκρως απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία κάθε αποστολής στο εξαιρετικά επικίνδυνο και κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία και με τους τρεις Κλάδους – ρόλο έχει τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η ΔΕΠ από θέσεις πάνω στα νησιά του Αιγαίου μέσω των οπλικών συστημάτων αεράμυνας αλλά και των JTAC – στοχεύει στη ενίσχυση της συνεργασίας σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΛΟΓΧΗ», οι Μονάδες Επιφανείας του Στόλου εκτέλεσαν και πυρά στο πεδίο βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ», ενώ πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς στην άσκηση «ΛΟΓΧΗ» συμμετείχαν και υποβρύχια αλλά και σενάρια Ανορθόδοξου Πολέμου με συμμετοχή SOF και σκαφών ΣΑΠ Mark V.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.