ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πολεμικό Ναυτικό: Προβάδισμα της Doha έναντι της Gowind βλέπουν οι Γάλλοι

Οι Ιταλοί προτείνουν στην Ελλάδα τέσσερις κορβέτες κλάσης Doha με περίπου 2 δισ. ευρώ

Πολεμικό Ναυτικό: Προβάδισμα της Doha έναντι της Gowind βλέπουν οι Γάλλοι

Σημερινό (5/7) δημοσίευμα της γαλλικής «La Tribune» για το πρόγραμμα νέας κορβέτας του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζει την ιταλική Doha/FCX-30 να έχει το προβάδισμα απέναντι στη γαλλική Gowind και την ολλανδική SIGMA 10514.

Σύμφωνα με το ίδιο, η απόφαση φαίνεται επικείμενη και η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να επιλέξει σύντομα τον κατασκευαστή των τεσσάρων κορβετών που θα ενισχύσουν το ΠΝ.

Πέρα από την τιμή των πλοίων και το πρόγραμμα παραδόσεων, κλειδί θεωρείται η πολιτική/γεωπολιτική διάσταση, κάτι που καταδικάζει την ολλανδική προσφορά.

Επιπλέον, η εταιρεία που θα επικρατήσει πρέπει να συνεργαστεί στενά με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία (Ελευσίνα ή Σκαραμαγκά), ενώ όλος ο σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί από πιθανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Με βάση το δημοσίευμα, οι Ιταλοί έχουν κάνει ένα αληθινό comeback τις τελευταίες εβδομάδες, γιατί η προσφορά της Fincantieri ήρθε από το πουθενά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας, οι Ιταλοί προτείνουν στην Ελλάδα τέσσερις κορβέτες κλάσης Doha με περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή το 2017 για ισάριθμα πλοία για το Κατάρ κυμαινόταν σε 3,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αν η Ελλάδα επιλέξει τη Doha θα έχει στόλο από τέσσερις κύριους διαφορετικούς προμηθευτές, κάτι που δεν απλοποιεί τη διαδικασία συντήρησης των πλοίων.

Επιπλέον, το γαλλικό δημοσίευμα βλέπει πρωτοπορία της Doha και λόγω της δραστηριοποίησης της Fincantieri στο ναυπηγείο Ελευσίνας και προσθέτει ότι οι Ιταλοί έχουν βρει σύμμαχο στην ελληνική κυβέρνηση στο πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που θέλει να σώσει με κάθε τρόπο το υπερχρεωμένο ναυπηγείο. Στην Ελευσίνα αναμένεται να επενδύσει και αμερικανικό fund και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας υπέρ των Ιταλών, συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Όμως τίποτα δεν είναι οριστικό. Με τη σειρά της η Naval Group έχει υπογράψει συμφωνία με το ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Η γαλλική εταιρεία τονίζει επίσης τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του συνδυασμού FDI/Gowind (ομοιοτυπία, διαλειτουργικότητα, συντήρηση, εκπαίδευση κ.ά.) και πιθανολογείται –χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί- ότι υπέβαλε στις 30 Ιουνίου νέα πρόταση λίγο φθηνότερη από 2 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να αφορά πέντε Gowind, με κατασκευή των δύο στο Λοριάν.

Βέβαια το γαλλικό δημοσίευμα ρίχνει και το “φαρμάκι” του για την ιταλική πρόταση, θυμίζοντας ότι η Ιταλία έχει κάνει σημαντικές πωλήσεις όπλων στην Τουρκία (κοντά 1 δις ευρώ στο διάστημα 2014-2018) ενώ η φιλική σχέση παραμένει και σήμερα και επιβεβαιώνεται από σχετικές δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων περί στρατηγικής συνεργασίας με την Άγκυρα. Αντίθετα, λέει η La Tribune, η Naval Group που κατασκευάζει τις FDI/Gowind είναι ο “καλός ο μαθητής” που συνεργάζεται ήδη με ελληνικές εταιρείες, αν και μάλλον επαναπαύθηκε στην πρωτοπορία της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.