ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Κ.Μητσοτάκης επιμένει για τα LCS για το ΠΝ: «Όταν σου χαρίζουν έναν γάιδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια»!

Με τα σκάφη που ούτε το αμερικανικό ναυτικό θέλει και δεν ήξερε τι κάνουν θέλει να ανανεώσει τον στόλο

Ο Κ.Μητσοτάκης επιμένει για τα LCS για το ΠΝ: «Όταν σου χαρίζουν έναν γάιδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια»!

Τα αμερικανικά σκάφη LCS που έχουν κριθεί ακατάλληλα για το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό ετοιμάζεται να φέρει στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είπε από τη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής, ερωτήθηκε αναφορικά με τη προοπτική απόκτησης των LCS της κλάσης Freedom για το Πολεμικό Ναυτικό. Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε πως υπάρχει η προοπτική απόκτησης, λέγοντας ότι θα είναι δωρεάν.

Παρά το γεγονός πως του αναφέρθηκαν τα προβλήματα και το υψηλό λειτουργικό κόστος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε, λέγοντας ότι «όταν σου χαρίζουν ένα γάιδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια».

Ωστόσο, τα LCS στις ΗΠΑ θεωρούνται από προβληματικά έως εντελώς αποτυχημένα και πολλά ΜΜΕ έγραφαν ότι ήθελαν να τα ξεφορτωθούν.

Μάλιστα άρθρο του Forbes είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να βυθίσουμε τις Freedom Class Littoral Combat Ship».

Άρθρο στο Forbes

Το έγκυρο αμερικανικό ερευνητικό site Propublica έγραφε ότι «τα πλοία παράκτιας μάχης που υποτίθεται ότι θα δρομολογούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό στο μέλλον κατέρρευσαν σε όλο τον κόσμο και πολλά από τα όπλα τους δεν λειτούργησαν ποτέ. Τώρα το Ναυτικό τα ξεφορτώνεται. Ένα από τα πλοία είναι λιγότερο από πέντε ετών».

Σύμφωνα με τη έρευνα του Propublica, τα πλοία αυτά χάλασαν όταν βγήκαν στη θάλασσα και τα οπλικά τους συστήματα απέτυχαν.

Φτιάχτηκαν βιαστικά, χωρίς λειτουργικά οπλικά συστήματα και ναύτες, και αξιωματικοί παραπονιούνταν ότι ξόδευαν περισσότερο χρόνο για την επισκευή των πλοίων παρά για την πλεύση τους, ενώ το άγχος από αυτή την αποτυχία τούς οδήγησε να αναζητήσουν ψυχιατρική περίθαλψη.

Δημοσίευμα

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ελεγκτικού γραφείου GAO του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών (GAO) το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός LCS της κλάσης Freedom ανέρχεται στα 42 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 26,7 δολάρια αφορούν τη κάλυψη των πάγιων ανελαστικών δαπανών συντήρησης.

Ανάλυση για φρεγάτες
US Government Accountability Office

Ο Νίκος Δένδιας τον Φεβρουάριο σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων είχε πει ότι τα σκάφη LCS είναι ένα σύστημα το οποίο θα αξιολογηθεί από τα Γενικά Επιτελεία και θα λεχθεί αν το σύστημα αυτό βγάζει νόημα ως ενδιάμεση λύση. Παράλληλα είχε αναφέρει πως δεν είναι ο ίδιος ο οποίος θα αποφασίσει παρά μόνο αφού δεχθεί τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, είχε τονίσει ότι «για τις φρεγάτες LCS το κόστος μετατροπής και αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να αποδειχθεί ασύμφορο. Θα ήθελα λοιπόν εφόσον ο υπουργός έχει εικόνα να μας ενημερώσει και γι’ αυτό το θέμα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.