Οι αναμνήσεις του Μ.Κωσταράκου για τις δυνατότητες των PzH-2000

Η ανάρτηση του τέως Α/ΓΕΕΘΑ

Οι αναμνήσεις του Μ.Κωσταράκου για τις δυνατότητες των PzH-2000

Το Αυτοκινούμενο (Α/Κ) οβιδοβόλο PZH 2000 θεωρείται και είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο στον κόσμο. Είναι γερμανικής κατασκευής και προσελεύσεως.

Η ταχύτητα με την οποία βάλλει το PzH 2000 είναι αξιοσημείωτη, καθώς το πυροβόλο έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει 8 με 9 συνεχόμενες βολές ανά λεπτό.

Το PzH 2000 ακόμη και σήμερα διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα εκτόξευσης πυρομαχικών, ενώ διευκολύνει το Στοιχείο να εφοδιαστεί μέσω του συστήματος επανεφοδιασμού πυρομαχικών έως και 60 βλήματα με την βοήθεια των Γεμιστών, σε 12 λεπτά.

Το μέγιστο βεληνεκές που μπορεί να εκτοξεύσει ένα βλήμα με απλό πυροσωλήνα είναι 30.000 μ. (30 χλμ), ενώ με πυρομαχικά HERA, μπορεί να φτάσει έως και τα 40.000 μ (40 χλμ). Ήμουνα εξαιρετικά τυχερός, να διαθέτω μια Μονάδα τέτοιων οβιδοβόλων στη Μεραρχία (ΧΙΙ η Μ/Κ ΜΠ) που διοικούσα. Η ΔΠΒ της Μεραρχίας (Δκτης Σχης (ΠΒ) Λαχανάς Γ.) και η Διοίκηση της 156 Α/Κ Μοίρας ( Δκτης Ανχης (ΠΒ) Ανδρικόπουλος Π.) ανέλαβαν την επιχειρησιακή αξιοποίηση αυτού του αριστουργηματικού όπλου. Και τα κατάφεραν εξαιρετικά. Είχαμε κατορθώσει ένα απίστευτο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Τα στοιχεία των πυροβολητών και πυροβολητριών των οβιδοβόλων ήταν σε θέση μέσα σε 2,5 λεπτά ( μετρημένος και δοκιμασμένος χρόνος ) από θέση ανάπαυσης ή κατάκλισης του προσωπικού και με τα πυροβόλα κλειδωμένα στα υπόστεγα, να τα ενεργοποιούν και να εκτελούν βολές σε βεληνεκές μέχρι 40 χλμ.  Είχαμε αποκαταστήσει έτσι μια περιμετρική ζώνη ασφαλείας γύρω από την Αλεξανδρούπολη ( τότε στάθμευαν στο περίφημο τώρα Στρατόπεδο Γιαννούλη) ακτίνας 40 χλμ ουσιαστικά από το κέντρο της πόλης. Αυτό ήταν και το μοντέρνο τείχος της πόλης.

Μέσα από αυτό το τείχος οποίος εκινείτο ή πλησίαζε εχθρικά ή ύποπτα ή άνευ της προβλεπόμενης αδείας ήταν καταδικασμένος. Η ζώνη αυτή ήταν μια νεκρή ζώνη, στη πραγματικότητα KILLING FIELDS για τους ανεπιθύμητους. Γιατί το PZH δεν λαθεύει ποτέ και δεν συγχωρεί. Το σύστημα βολής του είναι αλάνθαστο. Αρκεί να μη είσαι στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, χωρίς τη άδεια του Ελληνικού στρατού και του Ελληνικού πυροβολικού.

Μετά θα πήγαιναν οι αναγνωριστές του Δημαρέλου να αξιολογήσουν τη ζημιά ( των άλλων). Οι λεβέντες της ΔΠΒ και της 156 Α/Κ ΜΜΠ υλοποιούσαν έτσι, χρησιμοποιώντας αυτό το αριστούργημα που τους είχε δώσει να χειρίζονται ο ελληνικός λαός, μια εξαιρετικά μοντέρνα αποστολή AA/AD ( Anti Access/ Area Denial – Αντιπροσβασιμότητα – Απαγόρευση περιοχής όπως θα έλεγαν οι τωρινοί μορφωμένοι νεαροί αξκοί μας, ή « Δεν θα έμενε ρουθούνι» όπως έλεγε συνήθως ο Μανιάτης Ανθυπολοχαγός Πυροβολητής παππούς μου που πολέμησε στο Ορειβατικό Πυροβολικό της ένδοξης Ανεξάρτητης Μεραρχίας στη Μικρά Ασία και που έφτασαν 800 χλμ μακριά στη Φρυγία, στα μακρινά βάθη της Μ. Ασίας, και τελικά γύρισαν πολεμώντας σώοι, αβλαβείς και τροπαιούχοι, προστατεύοντας μέχρι τη θάλασσα, από το τούρκικο μαχαίρι, 40.000 άμαχους πρόσφυγες.

Νομίζω ότι τελικά όταν γύρισαν κατέληξαν στην Αλεξανδρούπολη όπου μετονομάστηκαν και έγιναν έκτοτε η ΧΙΙ Μεραρχία. Συγχαρητήρια από τότε παιδιά. Σας τα έλεγα από τότε αλλά αισθάνομαι τη ανάγκη να σας τα πω πάλι. Συνεχίστε. Η πατρίδα συνεχίζει να σας χρειάζεται.Τώρα ακόμα περισσότερο. Αυτή όμως είναι μια εδαφική δισδιάστατη μορφή προστασίας. Στον 21ο αιώνα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και η προστασία που παρέχουν είναι και πρέπει να είναι τρισδιάστατη. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα παράλληλα με το εδαφικό τείχος των πυρών να αναπτύσσουμε ομπρέλες προστασίας με τη μορφή κέχαδιαπέραστων θόλων, πάνω από τα κεφάλια των συμπατριωτών μας, των στρατιωτών μας, των συμμάχων μας που έχουμε προσκαλέσει και οφείλουμε εξίσου να προστατεύσουμε, των εγκαταστάσεων, των υποδομών, των υλικών και των οπλικών συστημάτων μας.

Ο Ελληνικός λαός μας έχει δώσει τις απαραίτητες στρατιωτικές δυνατότητες, οι χειριστές μας θεωρούνται διεθνώς από τους καλύτερους της Συμμαχίας (αποδεδειγμένα), και η πολιτικό-στρατιωτική ηγεσία μας έχει αποδείξει ότι έχει το σθένος για δύσκολες αποφάσεις. Γιατί αλήθεια τι θα γίνει, αν οι απρόσκλητοι «εισβολείς» δεν ανήκουν σε κάποιο δήθεν «σύμμαχο» ή δήθεν «φίλο» και δεν αναστρέψουν όταν φθάσουν κοντά αλλά έχουν «απρόβλεπτες» ή πραγματικά «επικίνδυνες» προθέσεις για μας και τους συμμάχους μας; Τα τείχη μας και οι θόλοι μας πρέπει να είναι μόνιμα εκεί, ορθωμένα και συμπαγή για να εμποδίσουν τον οποιονδήποτε κακόπιστο ή ενοχλητικό ή επικίνδυνο να πετύχει τον σκοπό του οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός. Και ίσως πρέπει να το ξέρει από τώρα, για να μην ισχυριστεί μετά ότι δεν προειδοποιήθηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

(H ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη στο Δκτη, τους Αξκους και πυροβολητές της Διοικήσεως Πυροβολικού της XIIης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού καθώς και στο Διοικητή, τους Αξκους και τους πυροβολητές της 156 Α/Κ Μοίρας Μέσου Πυροβολικού PZH που υπηρέτησαν μαζί μου το 2010-2011, στο χρόνο που ήμουν Στρατηγός- Διοικητής της ΧΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού στη Αλεξ/πολη καθώς και στους πανάξιους συναδέλφους που επανδρώνουν τις ίδιες αλλά και υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις σήμερα.)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.