Τα τελευταία λόγια του ομογενή: «Έλα σπίτι, βλέπω πολλούς αστυνομικούς έξω»

Τα τελευταία λόγια του ομογενή: «Έλα σπίτι, βλέπω πολλούς αστυνομικούς έξω»

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι συνέβη στον 30χρονο ομογενή που φέρεται να πέθανε από ανακοπή καρδιάς την ώρα που τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Κουίνς.

Την άκρη του νήματος προσπαθούν να βρουν οι αρχές αλλά και η οικογένεια του Τζορτζ Ζαπάντη, ο οποίος έχασε τη ζωή του αφού δέχτηκε 150.000 βολτ από τρία χτυπήματα taser με το οποίο τον χτύπησαν οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Ζαπάντης, ο οποίος έπασχε από διπολική διαταραχή ήταν στο υπόγειο του σπιτιού του σύμφωνα με την καταγγελία του γείτονά του και ήταν ντυμένος μονομάχος κρατώντας ένα σπαθί σαμουράι. Η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του λίγο πριν τις 21.30 το βράδυ.

Όταν η αστυνομία μπήκε στην οικία του, τον διέταξαν να πετάξει το σπαθί αλλά εκείνος αρνήθηκε και τότε άρχισαν να τον χτυπούν με taser, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της αστυνομίας. Λίγη ώρα αργότερα τον έβγαλαν στην αυλή και την ώρα που του περνούσαν χειροπέδες, αν και ήταν άοπλος, εξακολουθούσαν να τον χτυπούν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Έλληνας ομογενής έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και εκείνοι τον ειρωνεύονταν.

«Μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δεν σε πιέζει», του φώναζαν.

Πληροφορίες από τον ξένο Τύπο τονίζουν πως ο 29χρονος πέθανε από ανακοπή την ώρα που τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Κουίνς.

Η κλήση στη μητέρα του πριν πέσει νεκρός

Η μητέρα του, μάλιστα, αποκάλυψε στο τοπικό κανάλι της Νέας Υόρκης, Pix11, ότι ο γιος της την πήρε τηλέφωνο όταν αντιλήφθηκε πως η αστυνομία βρισκόταν έξω από την πόρτα του.

«Μου είπε «μαμά, πρέπει να έρθεις σπίτι τώρα. Βλέπω πολλούς αστυνομικούς απ’ έξω». Του είπα πως ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα».

Η κ. Αθανασία υποστηρίζει επίσης ότι οι αστυνομικοί έσπασαν το πλέξιγκλας της πόρτας και εισέβαλαν στην οικία με τη βία.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας στενός φίλος της οικογένειας πήγε για να δει τι συνέβαινε. Ωστόσο, όταν έφτασε στο σημείο, ο 30χρονος ήταν ήδη πεσμένος στο έδαφος και γίνονταν προσπάθειες να τον επαναφέρουν.

Είχε προαίσθημα πως θα πεθάνει

Εκτός από την τελευταία τους συνομιλία, η μητέρα του 29χρονου που έχασε τη ζωή του εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανέφερε πως ο γιος της το τελευταίο διάστημα της εκμυστηρεύτηκε ότι «αισθάνεται πως θα πεθάνει».

«Ένα πράγμα μπορώ να πω ότι τελευταία μου έλεγε ότι ‘μανούλα μου το αισθάνομαι θα πεθάνω, θα πάω μαζί με τον πατέρα μου’. Λες και το αισθανόταν».

Η ίδια, σχετικά με τον γείτονα που κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας ότι ο 29χρονος οπλοφορεί, σημείωσε πως έχει προκαλέσει και στο παρελθόν προβλήματα σε όλη τη γειτονιά. «Ο γείτονας μας έχει κάνει από την πρώτη μέρα προβλήματα στη γειτονιά και τα κάνει σε όλους, όχι μόνο σε μένα».

«Δεν υπάρχει τουφέκι»

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ζαπάντη, δεν ήταν αυτός η αιτία που κλήθηκε η αστυνομία, αλλά ένας περαστικός που είδε τον 29χρονο με το σπαθί.

«Νομίζω ο άνθρωπος δεν ήταν στα καλά του. Τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε ότι είναι με τουφέκι, το οποίο τουφέκι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τουφέκι στο σπίτι. Ένα σπαθί είχε ο γιος μου και από αυτό έχασε τη ζωούλα του».

Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι ο 29χρονος είχε ψυχολογικά προβλήματα, η μητέρα του σημειώνει ότι εργαζόταν κανονικά, ήταν αγαπητός στη γειτονιά και βοηθούσε με την ανατροφή της αδερφής του.

«Μπορούν να πουν ό,τι θέλουν. Εγώ ξέρω ποια είναι η αλήθεια και από κει και πέρα δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας. Η αλήθεια θα βγει. Όλη η γειτονιά έχει πει τα καλύτερα λόγια».

Απαντήσεις απαιτεί η οικογένεια του θύματος

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του 30χρονου απαιτεί απαντήσεις, ενώ ο δικηγόρος τους υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αρκετή βία, με αποτέλεσμα το χτύπημα να αποβεί μοιραίο.

Ο Έλληνας ομογενής φαίνεται πως έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο, ενδεχομένως, να πανικοβλήθηκε και να προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, ο Ζαπάντης ήταν άοπλος την ώρα της σύλληψης.

«Όταν τον χτύπησαν με τέιζερ τον είχαν ήδη υπό έλεγχο, ενώ είχε και τα χέρια του πίσω από την πλάτη» τόνισε ο δικηγόρος, ενώ πρόσθεσε ότι το συμβάν έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Διερευνώνται τρία βίντεο

Συνολικά τρία βίντεο από το συμβάν παρουσίασε ο δικηγόρος της οικογένειας στο New York Post.

Τα βίντεο είναι τραβηγμένα από ψηλά και σε ένα από αυτά φαίνεται ο Ζαπάντης περικυκλωμένος από τέσσερις άνδρες αστυνομικούς και μία γυναίκα.

Σε ένα από αυτά ο 30χρονος φαίνεται να αντιστέκεται την ώρα που προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες, ενώ σε κάποια άλλα σημεία δείχνει ότι προσπαθεί να κρατηθεί από μία κολόνα.

Σημειώνεται ότι σε κανένα πλάνο δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή ή να κρατάει κάτι στα χέρια του.

«Βάλε τα χέρια σου πίσω στην πλάτη» φαίνεται να του φωνάζουν στο πρώτο βίντεο οι αστυνομικοί.

Στο δεύτερο, του φωνάζουν πιο δυνατά και αυστηρά.

«Πέσε κάτω, πέσε κάτω» ακούγεται να του λένε, ενώ ένας εκ των πέντε φαίνεται πως τον χτυπάει στον ώμο και ο συνάδελφός του λέει «θα σε χτυπήσουμε (σ.σ. εννοώντας με το τέιζερ) ξανά αν δεν πέσεις κάτω».

Στο τρίτο κλιπ, φαίνεται να χτυπούν ξανά με τέιζερ τον Έλληνα ομογενή.

Τότε, ο 30χρονος αρχίζει να καταρρέει, ενώ ένας αστυνομικός φωνάζει «πέσε κάτω».

«Η αστυνομία αντιμετώπισε το περιστατικό με υπερβολική βία»

Σημειώνεται πως ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, μίλησε και στον ΑΝΤ1 και δήλωσε ότι: «Είναι ακόμα νωρίς αλλά από τα λίγα που έχουμε μάθει, νομίζουμε ότι η αστυνομία αντιμετώπισε το περιστατικό με υπερβολική βία. Θα έπρεπε να είχαν στείλει ειδική μονάδα επειδή το παιδί είχε ψυχολογικά προβλήματα».

Ενώ συμπλήρωσε πως: «Όταν πήγε η αστυνομία είχε τελειώσει ο καυγάς, όλοι είχαν μπει μέσα στα σπίτια τους αλλά η αστυνομία πήγε στο σπίτι του παιδιού. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε στην πόρτα. Δεν έχουμε το βίντεο ακόμα. Αυτό που λέει η αστυνομία είναι ότι το παιδί άνοιξε την πόρτα με σπαθί στο χέρι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον χτύπησαν με το τέιζερ και τον τράβηξαν έξω από το σπίτι. Στο βίντεο που τράβηξε γειτόνισσα, φαίνεται να μην έχει όπλο, τα χέρια του ήταν πίσω από την πλάτη του, του φωνάζουν να γονατίσει αλλά βλέπουμε ότι είναι ήδη γονατισμένος και τον χτύπησαν ακόμα δύο φορές με το τέιζερ. Νομίζουμε ότι έπαθε ανακοπή καρδιάς αλλά θα μάθουμε περισσότερα όταν βγουν τα αποτελέσματα από τον ιατροδικαστή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.