ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Γιατί καταγράφουν τόσο μεγάλες απώλειες τα δυτικά τεθωρακισμένα στο ουκρανικό πεδίο μάχης (upd)

Ο συνδυασμός Leopard-2/Bradley - AMX-10RC απέτυχε - Οι Ουκρανοί ελπίζουν στα M1Α2 Abrams/CV-90 - Μεγάλες οι απώλειες και σε έμψυχο δυναμικό

Γιατί καταγράφουν τόσο μεγάλες απώλειες τα δυτικά τεθωρακισμένα στο ουκρανικό πεδίο μάχης (upd)

Σκληρές εικόνες έρχονται στο φως από τις κάμερες των ρωσικών drone που αποτύπωσαν ακόμα μία αποτυχημένη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων με ολική καταστροφή των τεθωρακισμένων μεταφοράς και αρμάτων, αποκαλύπτοντας τα τεράστια προβλήματα που προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις τα δυτικά συστήματα που δόθηκαν στους Ουκρανούς.

Μάλιστα οι απώλειες είναι μεγάλες όχι μόνο στα δυσαναπλήρωτα υλικά αλλά και στο έμψυχο δυναμικό. Ειδικότερα όπως οι Ουκρανιοί χειριστές και διοικητές των μονάδων αναφέρουν ο συνδυασμός Leopard-2/Bradley -AMX-10RC απέτυχε και πλέον περιμένουν να βασιστούν στα M-1 Abrams/CV-90 που προετοιμάζονται για επιχειρήσεις.

Και αν και σύγχρονα τεθωρακισμένα (σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τα καλύτερα δυτικά πρότυπα) οι απώλειες τους είναι τεράστιες καθώς απλά έχουν σχεδιαστεί για άλλου είδους επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διοικητή του τάγματος της ουκρανικής 37ης Ταξιαρχίας Πεζικού που επιχειρεί με τα γαλλικά AMX-10RC:

«Ο οπλισμός τους είναι καλός και τα όργανα παρατήρησής και στόχευσης πολύ καλά. Αλλά δυστυχώς, έχουν ελαφρά θωράκιση, που τα καθιστά ακατάλληλα για το ουκρανικό μέτωπο», εξήγησε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις όπου μια οβίδα 152 χιλιοστών εξερράγη κοντά στο άρμα μάχης και τρύπησε τη θωράκιση του.

«Ένα βλήμα εξερράγη δίπλα στο όχημα, τα θραύσματα τρύπησαν την θωράκιση και το απόθεμα πυρομαχικών πυροδοτήθηκε», δήλωσε.

«Το πλήρωμα του τεθωρακισμένου δεν πρόλαβε να βγει και σκοτώθηκε».

Γιατί απλά AMX-10RC δεν σχεδιάστηκαν ποτέ να επιχειρούν σε τακτικό πεδίο όπου ο εχθρός χρησιμοποιεί βαρύ πυροβολικό. Σχεδιάστηκαν για δράση σε χώρες το Αφγανιστάν ή χώρες της Δυτικής Αφρικής ή ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα ορισμένα AMX-10RC είχαν επίσης προβλήματα με τα κιβώτια ταχυτήτων τους κάτι που να σημειώσουμε ίσχυε και για τα δικά μας AMX-10P (τα ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ του ΕΣ που αποσύρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετά από μόλις 17 χρόνια υπηρεσίας) αλλά και τα άρματα μάχης ΑΜΧ-30 που οδήγησαν τους Κύπριους να τα αναβαθμίσουν στο επίπεδο -Β2 με νέους κινητήρες και κιβώτια μετάδοσης.

Επιπλέον το συγκεκριμένο τεθωρακισμένο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τύπου ΝΑΤΟ πυρομαχικά των 105 χλστ. αλλά μόνο τα γαλλικής σχεδίασης με ότι αυτό σημαίνει για την διοικητική μέριμνα.

Τα δε επίσης αναμενόμενα εντός του μήνα Leopard-1A5 λίγα θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις των Ουκρανών όταν έχουν υποστεί τόσες απώλειες τα Leopard-2.

Μόνο σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 μονάδες ουκρανικών και δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία κινούνταν σε κομβόι κατά την διάρκεια μίας επιχείρησης αντεπίθεσης από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε άλλο σημείο ουκρανική επίθεση στην περιοχή της Νοβονταρόβγκα αποτυγχάνει πλήρως πριν καν καταφέρει να εμπλακεί με τις ρωσικές δυνάμεις αφήνοντας πίσω καταστραμμένα 10 τεθωρακισμένα κάθε τύπου τα οποία χτυπήθηκαν το ένα μετά το άλλο από τα αντιαρματικά όπλα, σε μια σκηνή που περιγράφεται σαν “κυνήγι της γαλοπούλας” και αποδεικνύει ακόμα μία φορά τα προβλήματα των δυτικών μέσων στο ουκρανικό πεδίο μάχης σαν μια ακόμα επανάληψη του Β’ ΠΠ.

Έτσι τα ουκρανικά τεθωρακισμένα του 5ου ΣΣ επιχειρούν επίθεση στην περιοχή της Βρεμιέβκα κοντά στην Νοβοντόροβγκα με 10 τεθωρακισμένα κατηγορίας MRAP, εμφανίζονται μερικά παλιά ρωσικά άρματα μάχης τύπου Τ-64 και εκεί τελείωσαν όλα για τους Ουκρανούς.

Το ένα μετά το άλλο δέχονται τα ρωσικά πυρά και καταστρέφονται με απώλειες σχεδόν όλων των επιβαινόντων.

Γιατί; Γιατί μπορεί να είναι καλός για «ξεφόρτωμα» MRAP ο ουκρανός Στρατός, αλλά τα MPRAP είναι καλά για πεδία μάχης όπως το Αφγανιστάν. Σε πεδίο μάχης με βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης σε χρήση από τον αντίπαλο «πάνε για τσάι»…

Ογκώδη οχήματα που παραχώρησε η Δύση στην Ουκρανία, ή τεθωρακισμένα όπως τα κατηγορίας MRAP των 25-30 τόνων που κινούνται με τροχούς αναγκάζονται να κινηθούν μόνο επί δρόμων για να αντέξει το έδαφος την πίεση του βάρους που σημαίνει ότι οι Ρώσοι ξέρουν που να τους στήσουν ενέδρες!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και το ουκρανικό έδαφος είναι εντελώς επίπεδο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάθε πλευρά για επίθεση κατά κάποιας περιοχής εντούτοις τα δυτικά τεθωρακισμένα δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό λόγω βάρους και κατανομής επί του εδάφους και οι Ρώσοι δεν αφήνουν τίποτα ανεκμετάλλευτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.