ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ουκρανός στρατηγός: «Έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε οβίδες» – Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν επτά φορές περισσότερες!

Οι Ουκρανοί θα αναγκαστούν να αναδιαταχτούν και να παραδώσουν εδάφη

Ουκρανός στρατηγός: «Έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε οβίδες» – Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν επτά φορές περισσότερες!

Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων «Τάβριισκ», στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι δήλωσε στο Reuters ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ελλείψεις οβίδων 122mm και 152mm σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή!

Αυτό μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να παραδώσει εδάφη (κάτι το οποίο ήδη έγινε στην Μαρίνκα)!

Μάλιστα όπως είπε  στρατηγός οι ελλείψεις ωθούν τις ουκρανικές δυνάμεις να αναδιανείμουν τα πυρομαχικά πυροβολικού και να σχεδιάσουν εκ νέου στρατιωτικές στρατηγικές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας στρατηγός Ιβά Χαρβιλιούκ αναγνώρισε επίσης ότι οι ελλείψεις πυρομαχικών Πυροβολικού θα συνεχιστούν.

Ο Ταρνάσβκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης προβλήματα με τα πυρομαχικά Πυροβολικού, κάτι το οποίο είναι αμφισβητούμενο καθώς Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν χρήση πυρών Πυροβολικού με ρυθμό πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερο από τις ουκρανικές δυνάμεις!

Αν δεν είχαν ελλείψεις οι Ρώσοι όπως ισχυρίζεται ο Ταρνάβσκι με τι ρυθμούς θα έριχναν;

Οι ελλείψεις πυροβολικού και οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα στα επιχειρησιακά σχέδια της Ουκρανίας και πιθανότατα θα ωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να εξοικονομήσουν πόρους, γεγονός που μπορεί να τις αναγκάσει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένους τομείς του μετώπου έναντι άλλων τομέων με αποτέλεσμα απώλεια εδαφών.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάνουν περιοδικές αλλαγές σε αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόχειρα επιχειρησιακά σχέδια για το 2024 με βάση την κατάσταση στο μέτωπο.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι είναι δύσκολο να γίνουν στρατιωτικοί υπολογισμοί για αυτά τα σχέδια λόγω της σημαντικής μείωσης της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο Tαρνάβσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει τα αποθέματά της για περαιτέρω ενέργειες μεγάλης κλίμακας.

Οι ελλείψεις πυροβολικού και οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια θα μειώσουν πιθανότατα την ικανότητα της Ουκρανίας να σχεδιάζει και να προετοιμάζεται για αυτές τις ενέργειες.

Οι καθυστερήσεις στον συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ουκρανίας και το υλικό που είναι απαραίτητο για αυτές τις ενέργειες θα καθυστερήσουν με τη σειρά τους την διαφημιζόμενη αντεπίθεση του 2024.

Οι Ουκρανοί έχοντας κατανοήσει πως η αντεπίθεσή τους όχι μόνο απέτυχε, αλλά εξάντλησε και τις όποιες εφεδρείες διέθεταν, προσπαθούν να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί και οχυρώνουν ότι απέμεινε από την χώρα αρκετά πίσω από την σημερινή γραμμή επαφής.

Βίντεο από το Τσερνίχιβ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Κίεβο και απέχει μόλις 100 χλμ. από τα σύνορα με την Λευκορωσία, δείχνει το ουκρανικό Μηχανικό να εργάζεται εντατικά για να δημιουργήσει ισχυρή οχυρωματική γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός Στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ψαλίδα» γύρω από το Χάρκοβο, επιτιθέμενος στην περιοχή Κράσνι Λίμαν νότια της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Ουκρανίας, αλλά και κινούμενος βόρεια (μετά από 18 μήνες περίπου) του Χάρκοβου, προς το Σούμι, σε μία πραγματικά αιφνιδιαστική κίνηση.

Το Σούμι είναι μια κρίσιμη περιοχή, καθώς αν πέσει η πόλη (η οποία δεν έχει οχυρωθεί όπως ανάλογες ουκρανικές τοποθεσίες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ) θα δημιουργηθεί μια ισχυρή «σφήνα» μεταξύ Χάρκοβου και Κιέβου, ενώ θα έχει περικυκλωθεί από βορρά το πρώτο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οχυρώνεται τώρα το Τσερνίχιβ.

Βέβαια, μπορεί οι Ουκρανοί να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο της περιβόητης γραμμής της γραμμής Σουροβίκιν, όμως οι Ρώσοι έχουν κάτι που δεν είχαν οι δυνάμεις του Κιέβου:

Ισχυρές αερομεταφερόμενες δυνάμεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθετη υπερκέραση και να περάσουν με ευκολία την αμυντική γραμμή, όπως είχαν κάνει στην αρχή του πολέμου, όταν μεταφέρθηκαν έξω από το Κίεβο.

Οι VDV δεν ηττήθηκαν απλώς αποσύρθηκαν σε μία κίνηση καλής θέλησης καθώς είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για να ικανοποιηθούν οι ρωσικές απαιτήσεις.

Μία συμφωνία που αθετήθηκε κατόπιν πιέσεων από την Δύση.

Η Δυτική Ομάδα στρατιών της Ρωσίας διαθέτει 5 Ταξιαρχίες VDV και μπορούν στην πράξη να αχρηστεύσουν κάθε αμυντική γραμμή.

Οι οχυρώσεις έχουν σημασία όταν δεν υπάρχουν ισχυρές αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες. Εάν υπάρχουν τότε οι οχυρώσεις μεγάλου μήκους είναι άχρηστες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, χωρίς πυρομαχικά ακόμα και μία ισχυρή αμυντική γραμμή δεν θα μπορεί να επιτελέσει το σκοπό δημιουργίας της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.