ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ουκρανός ΥΠΑΜ προς Στρατό Κιέβου: «Έρχονται εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» – Έσπασαν οι ουκρανικές γραμμές

Ηγέτης της ρωσόφωνης κοινότητας της Οδησσού καλεί τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη για να σωθούν

Ουκρανός ΥΠΑΜ προς Στρατό Κιέβου: «Έρχονται εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» – Έσπασαν οι ουκρανικές γραμμές

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ μετά τις ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες στην δεύτερη φάση της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία προετοίμασε τους Ουκρανούς ότι τους περιμένουν «εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες απέναντι στον ρωσικό Στρατό».

Καλώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς να επιδείξουν «σθένος και ενότητα» έπειτα από δύο και πλέον μήνες σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο εχθρός «ήδη συγκέντρωσε δυνάμεις για μια μεγάλη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας», που αποτελεί προτεραιότητα της Μόσχας.

«Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)», όπως εκτίμησε ότι θα συμβεί λέγοντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες».

Όπως δήλωσε, «ο ρωσικός στρατός που έχει ήδη επίγνωση της στρατηγικής του ήττας, θα προσπαθήσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεινά στους Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά αυτοί πρέπει να κρατήσουν γερά».

Νωρίτερα, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο παραδέχθηκε την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και της Χερσώνας.

Ταυτόχρονα ο Ουκρανός ΥΠΑΜ αναφερόμενος στον χείμαρρο δυτικών όπλων που προσφέρουν οι δυτικοί είπε: «Η εφαρμογή των συμφωνιών (με ξένες χώρες), η εκπαίδευση και η ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής παίρνουν κάποιο χρόνο».

Στο ακόλουθο βίντεο ένα εντυπωσιακό σκηνικό: Βαλλιστικός πύραυλος Iskander-M πλήττει δύο ουρανικούς αυτοκινούμενους εκτοξευτές ρουκετών Uragan των 203 χλστ.

https://twitter.com/200_zoka/status/1519320927208718339?s=20&t=Pf2dqWbk409RMDJrko4RKg

Την ίδια στιγμή εκ των ηγετών της ρωσόφωνης κοινότητας της Οδησσού, Alexander Vasilyev, ο οποίος έχει καταφύγει κυνηγημένος από τους Ουκρανούς στην Μόσχα, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη καθώς επίκειται ρωσική επίθεση.

«Μετά από δύο μήνες, γίνεται απολύτως σαφές ότι ο πόλεμος αποκτά άγριο και παρατεταμένο χαρακτήρα. Και μετατρέπεται σε πραγματική κόλαση για τον άμαχο πληθυσμό.

Η μόνη λογική συμπεριφορά σε αυτήν την κατάσταση είναι να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό το βλήμα. Ξέρω ο ίδιος πώς είναι να αφήνεις το σπίτι σου και να πηγαίνεις στο άγνωστο με μια βιαστικά γεμάτη τσάντα.

Αλλά τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει να συγκεντρώσετε τη δύναμή σας και να κάνετε ακριβώς αυτό», γράφει ο Vasiliev.

Ο ρωσικός Στρατός προχώρησε σε δεύτερο άξονα περικύκλωσης του Σλαβιάνσκ, μια πόλη σύμβολο για τους ρωσόφωνους, αφού εκεί έγιναν οι πρώτες σφαγές συμπολιτών τους από τους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ το 2014.

Πριν λίγες ώρες οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν από τον πρώτο άξονα και κατέλαβαν την πόλη Barvinkove, σημαντική οδική διασταύρωση και οδός ανεφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις σε Σλαβιάνσκ – Κραματόρσκ.

Ο συγκεκριμένος δρόμος ανεφοδιασμού διακόπηκε και οι Ρώσοι βρίσκονται μπροστά από το Σλαβιάνσκ, το οποίο όμως έχει οχυρωθεί σε μεγάλο βάθος από τους Ουκρανούς,

Οι Ρώσοι ελέγχουν ουσιαστικά την πόλη Liman από τα βορειοανατολικά, καταλαμβάνοντας την περιοχή Maslyakovka. Στην περιοχή του Drobyshevo δόθηκαν σκληρές μάχες για τον έλεγχο του οδικού άξονα Liman-Svyatogorsk.

Οι Ουκρανοί έχασαν την αμυντική γραμμή της πόλης Liman γεγονός που τους ανάγκασε να εκκενώσουν την περιοχή και να υποχωρήσουν.

https://twitter.com/200_zoka/status/1519444216564391936?s=20&t=EHr-G5mmRqVAq0DmVk-1GA

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, επωφελήθηκαν από την κατάληψη του Izyum στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως προχωρούν από το Izyum νοτιοδυτικά προς το Barvenkovo ​​και νοτιοανατολικά προς το Σλαβιάνσκ.

Επίσης, προχωρούν πολλές δυνάμεις δυτικά και νότια του Rubizhne.

Έχουν συγκεντρώσει αρκετή δύναμη πυρός από μονάδες της Μαριούπολης και του Κίεβου που ανασυγκροτήθηκαν και επαναπροωθήθηκαν στο μέτωπο, έχοντας πολύτιμη εμπειρία επιχειρήσεων,

https://twitter.com/200_zoka/status/1519326797065826311?s=20&t=Pf2dqWbk409RMDJrko4RKg

https://twitter.com/200_zoka/status/1519351013748191232?s=20&t=Pf2dqWbk409RMDJrko4RKg

Στο βορειοανατολικό μέτωπο, τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Krymky και κατευθύνονται προς την Oleksandrivka.

Ο ουκρανικός Στρατός αναγκάστηκε να εκκενώσει την πόλη μαζί με παρακείμενους οικισμούς και χωριά προς περιοχές νότια του ποταμού Donets.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση προς το Sviatohirsk με τους Ρώσους να προχωρούν νότια από το Rubtsi.

Επόμενος στόχος τους ήταν η Oleksandrivka, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν πριν λίγες ώρες μέσα στην πόλη Yampol και πήραν τον έλεγχο της. Πλέον διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των υπολοίπων στρατευμάτων της Ουκρανίας.

Στο Severodonetsk μετά την κατάληψη της Kremennaya, οι οδοί ανεφοδιασμού και επιμελητείας  βρίσκονται εντός εμβέλειας των μονάδων πυροβολικού των ρωσικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Λουγκάνσκ. Είναι κρίσιμο για τους Ρώσους να πάρουν την πόλη το επόμενο δεκαήμερο.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναγνώρισε επίσημα ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο των οικισμών Zavody, Zarechnoye, Novotoshkivske στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Η μεγαλύτερη δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων παρατηρείται στις κατευθύνσεις Slobozhansky και Ντονέτσκ. Ο εχθρός κατέλαβε τα βορειοανατολικά προάστια του οικισμού Bolshaya Kamyshevakha και πήρε επίσης τον έλεγχο του οικισμού Zavody.

Στην κατεύθυνση Limansky, ο ρωσικός Στρατός απέκτησε τον έλεγχο του οικισμού Zarechnoye και πραγματοποίησε επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή του οικισμού Yampol.

Στην κατεύθυνση του Severodonetsk, οι Ρώσοι έχουν ελέγξει τον οικισμό Novotoshkovskoye και προχωρούν προς την κατεύθυνση των οικισμών Nizhnee και Orekhovo.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Ρώσοι μετέφεραν δύο Τακτικές ομάδες Τάγματος από την 76η Μεραρχία  Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων από το έδαφος της Περιφέρειας Belgorod στην πόλη Izyum».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.