ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Bad Blue Boys» της Δυναμό Ζάγκρεμπ που προκάλεσαν και την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας!

Δεν κρύβουν πουθενά την ναζιστική τους ιδεολογία

Ποιοι είναι οι νεοναζί «Bad Blue Boys» της Δυναμό Ζάγκρεμπ που προκάλεσαν και την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας!

Χθες βράδυ περίπου 100-120 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αλλά μάλλον ήταν πολύ περισσότεροι), η οποία σήμερα είναι προγραμματισμένο να αγωνιστεί απέναντι στην ΑΕΚ για τα προκριματικά του Champions League, έχοντας την συνδρομή Έλλήνων οπαδών (μάλλον) του ΠΑΟ, έκαναν καταδρομική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια έξω από το γήπεδο της Ένωσης και χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά και κατακρεουργώντας έναν 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ.

Οι Κροάτες οπαδοί είναι γνωστοί για την νεοναζιστική τους δράση καθώς όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά συχνά υπερηφανεύονται για αυτό.

Άλλωστε, η Κροατία μαζί με την Ουκρανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την μεγαλύτερη διείσδυση της ναζιστικής φιλοσοφίας.

Οι Κροάτες δεν έκρυψαν ποτέ την έφεση τους προς τον νεοναζισμό ήδη από τον καιρό των πολέμων της διαλυμένης πλέον Γιουγκοσλαβίας.

Ο λόγος για τους σκληρούς χούλιγκαν υποστηρικτές της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που λέγοντας «Bad Blue Boys».

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί συμμετείχαν στα αιματηρά γεγονότα στο «Μαξιμίρ» λίγο πριν η Γιουγκοσλαβία βυθιστεί στο αίμα. Στο ντέρμπι του μίσους που έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, την άνοιξη του 1990.

Για πολλούς, ακόμα και σήμερα, ο πόλεμος μεταξύ Κροατών και Σέρβων είχε ξεκινήσει και επίσημα μέσα στο γήπεδο όπου Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρός Αστέρας συγκρούστηκαν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και κατέστησαν σαφές πως οι δυο λαοί ήταν ξένο σώμα μέσα στη Γιουγκοσλαβία, που αργά αλλά σταθερά οδηγούνταν στη διάλυση.

Εκατοντάδες Bad Blue Boys εθεάθησαν να παρελαύνουν στους δρόμους του Μιλάνου χαιρετώντας ναζιστικά πριν από τον αγώνα με την Μίλαν, μόλις πέρυσι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πολλά άλλα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς ότι ένας οπαδός της Ντιναμό μαχαιρώθηκε πριν από τον αγώνα.

Η ομάδα του Ζάγκρεμπ έχει πλούσια ιστορία στο ευρωπαϊκό στερέωμα με εκατοντάδες συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Οι Bad Blue Boys φροντίζουν να τραβούν την προσοχή με κάθε ευκαιρία και σε κάθε ταξίδι τους. Ενώ, κάθε εκτός έδρας ματς της Ντιναμό θεωρείτει υψηλού κινδύνου για την UEFA. Ακόμα και αν είναι στην Αυστρία, μια χώρα που απουσιάζει από το χουλιγκανιστικό κίνημα. 

Το 2018 η Ντινάμο θα έπαιζε με την Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και οι οπαδοί από το Ζάγκρεμπ έκαναν αισθητή την παρουσία τους αναγκάζοντας την εισαγγελία του Σάλτσμπουργκ να ασκήσει δίωξη κατά 14 ατόμων για εξύμνηση του κροατικού φασιστικού καθεστώτος Ustasa, όλοι μέλη του ΒΒΒ.

Κατηγορούνται επίσης ότι έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στους δρόμους του Σάλτσμπουργκ. Κατά την έρευνα στα σπίτια τους, η αστυνομία βρήκε υλικό που εξυμνούσε την Ustasa και τον ναζισμό.

Οι άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, οι οποίες απαγγέλθηκαν βάσει ενός αυστριακού νόμου που απαγορεύει τον εθνικοσοσιαλισμό.

Οι οπαδοί της Ντιναμό φροντίζουν να δείχνουν τις ακροδεξιές πεποιθήσεις τους ακόμα και σε παιχνίδια της Εθνικής τους ομάδας.  Σε έναν αγώνα της Κροατίας με τη Νορβηγία τον Μάρτιο του 2015, οπαδοί στο στάδιο Μαξιμίρ της Ντιναμό φώναζαν “Za dom spremni” (“Έτοιμοι για την πατρίδα”) – ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσε η Ustasa.

Οι Κροάτες οπαδοί εμφάνισαν άλλη μια σημαία με σβάστικα στις κερκίδες σε έναν ευρωπαϊκό προκριματικό αγώνα με τη Γεωργία στο Σπλιτ τον Ιούνιο του 2011.

H μεγαλύτερη ομάδα της κροατικής πρωτεύουσας που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο στο ιστορικό Μαξιμίρ,  είναι προσηλωμένη σε μια κροατική εθνικιστική ατζέντα, ενώ οι εχθροί τους προέρχονται μικρότερες ομάδες, όπως οι αριστεροί, αντιφασίστες οπαδοί της NK Zagreb.

Στην Κροατία, ομάδες σκληροπυρηνικών οπαδών του ποδοσφαίρου συχνά επικαλούνται τον πόλεμο ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1990 με τη σερβοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία για να χρησιμοποιήσουν ρητορική μίσους κατά των Σέρβων ή να δείξουν συμπάθεια για το φασιστικό κίνημα Ustasa, το οποίο κυβέρνησε την Κροατία υπό την αιγίδα των Ναζί της Γερμανίας και της Ιταλίας και κατέσφαξε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.