ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ν.Χαρδαλιάς για καύσωνα: «Ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των 40 ετών»

Ν.Χαρδαλιάς για καύσωνα: «Ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των 40 ετών»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με τον καύσωνα, έκανε λόγο για ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 40 ετών εξαιτίας των συνεχόμενων υψηλότατων θερμοκρασιών για πολλές μέρες.

Σχετικά με τις φωτιές, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Πολιτική Προστασία πήρε ένα βάρος μιας ευθύνης που δεν της αναλογεί, δεν είναι στις αρμοδιότητές της, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Αττική που αφορούσε 18 περιοχές οι οποίες στις προσομοιώσεις της Πυροσβεστικής έδειχναν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμός ΣΚΑΙ ο κ. Χαρδαλιάς είπε για τις πυρκαγιές:

«Δεκαοκτώ περιοχές μαζί με το Τατόι, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία, προχωρήσαμε σε καθαρισμούς, σε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που μπορεί να συμβεί οτιδήποτε θα μπορέσουμε να συνδράμουμε. Η φωτιά η μεγάλη, το κομμάτι που πέρασε μέσα από τον Διόνυσο, το οποίο καταφέραμε και το ανασχέσαμε λίγο πριν φύγει για την Πεντέλη, ήταν ένα κομμάτι από τα 18 και αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί από την Πολιτική Προστασία τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα και σε ό,τι θα αφορούσε την ανθρώπινη περιουσία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι η φωτιά δεν ήταν έρπουσα, αν ήταν θα δημιουργούσε τεράστια θερμικά φορτία.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία προχωρήσαμε και διανοίξαμε με συνοπτικές διαδικασίες και με βάση τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος 4662, την οδό Απόλλωνος, ως δρόμο διαφυγής ώστε να μπορεί ο κόσμος και να νιώθει αλλά και να είναι ασφαλής. Πιλοτικά τρέχουμε αυτό το πρόγραμμα- αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια από το να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών», επισήμανε.

Ακόμη, ανέφερε ότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο ξεσπούν 50-52 φωτιές, ενώ γνωστοποίησε ότι η Αττική τον Ιούλιο έχει μπει 15 φορές σε πορτοκαλί.

«Ο μέσος όρος της 15ετίας είναι 6,6 με μέγιστο αριθμό το 2009 που μπήκαμε 11 φορές- μέχρι σήμερα έχουμε μπει 15 φορές, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και εμείς πρέπει να τρέξουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα», σημείωσε.

Τέλος σχετικά με την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ ψήφισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μη στρατιωτικό στην ιστορία της Ελλάδας, που αφορά στη θωράκισή μας από την κλιματική αλλαγή, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ- 1,7 δισεκατομμύρια, που αφορά στην Πολιτική Προστασία, στην άμυνά μας για κλιματική αλλαγή και κινείται σε 4 επίπεδα, στο κομμάτι της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης αλλά και της βραχείας αποκατάστασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.