Συνεχίζεται ο εφιάλτης: Έντονες αναζωπυρώσεις στις Αδάμες – Ν.Χαρδαλιάς: «Στάχτη 12.500 στρέμματα και 94 σπίτια»

Συνεχίζεται ο εφιάλτης: Έντονες αναζωπυρώσεις στις Αδάμες – Ν.Χαρδαλιάς: «Στάχτη 12.500 στρέμματα και 94 σπίτια»

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες, καθώς λίγο μετά τις 12:30 υπήρξαν έντονες αναζωπυρώσεις στις Αδάμες, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά αναζωπυρώθηκε σε περιοχή κοντά στον οικισμό της Φλόγας, που είχε εκκενωθεί από χθες.

Εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού για να σβήσουν τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αναζωπυρώσεις στις Αδάμες είναι έντονες και προκαλούν ανησυχία για την πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να κατακαίει σπίτια αλλά και μεγάλες εκτάσεις παρθένου δάσους.

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, ενώ έχει στηθεί και έναν κινητό συντονιστικό κέντρο, το Όλυμπος.

Περιοδικά επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα, ενώ στις προσπάθειες συνδράμει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ν.Χαρδαλιάς: Κάηκαν 94 σπίτια

Κατά την έκτακτη ενημέρωση που παρείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε σχετικά με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές από τη μεγάλη φωτιά.

Σύμφωνα με τον Ν.Χαρδαλιά στάχτη έγιναν 12.500 στρέμματα από τη φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη, ενώ είναι 94 τα σπίτια που έχουν καεί, ολοκληρωτικά ή μερικώς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως υπέστησαν σοβαρές ζημιές 76 σπίτια, ενώ 18 σπίτια υπέστησαν μερικές ζημιές. Αντίστοιχα, 27 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την μεγάλη φωτιά, ενώ 82 οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως 64 οχήματα υπέστησαν μερικές ζημιές.

Τόνισε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 182 πολίτες, σε 71 περιστατικά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 442 διασώσεις/απομακρύνσεις.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως έχουν καεί 12.5000 στρέμματα στην περιοχή και έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus για την χαρτογράφηση της καταστροφής.

Σημείωσε πως το βράδυ υπήρξαν τέσσερα μέτωπα, αλλά το πρώτο φως της ημέρας βρήκε μόνο ένα εξ αυτών να είναι ακόμη ενεργό. Πλέον, ωστόσο, υπάρχουν μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη ώστε να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο.

77 πολίτες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρισκόταν από χθες και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Από τις 16:00 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00 το πρωί, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.