Στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι η φωτιά – 100.000 πολύτιμα αντικείμενα στο έλεος της φλόγας (upd)

Στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι η φωτιά – 100.000 πολύτιμα αντικείμενα στο έλεος της φλόγας (upd)

Ανανέωση από αρχικό κείμενο 14.04.Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Κτήμα Τατοΐου καθώς η φωτιά έχει εισβάλει στο εσωτερικό του και βρίσκεται δίπλα στο βασιλικό κοιμητήριο και μια ανάσα από τα ειδικά κοντέινερς όπου φυλάσσονται τα περίπου 100.000 πολύτιμα αντικείμενα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοίου κ. Βασίλης Κουτσαβλής η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το πρώην βασιλικό κτήμα, μαζί με τα κτίρια τα οποιία βρίσκονται εντός κινδυνεύει πλέον άμεσα να καταστραφεί. «Τα πράγματα είναι τραγικά. Ξεσπούν διαρκώς νέες εστίες φωτιάς μέσα στη δασική έκτασ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη εστία πίσω ακριβώς από βασιλικό κοιμητήριο ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει απειλητικά και τα κοντέινερες με τα κινητά αντικείμενα» υπογραμμίζει ο ίδιος με βαθιά απογοήτευση.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης μέσα στα Βασιλικά Κτήματα, όπου επιχειρούν υδροφόρα οχήματα να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Δυστυχώς, οι φλόγες ‘γλείφουν’ τα κτίρια των Βασιλικών Κτημάτων. Υπάρχουν τρία μέτωπα αυτή τη στιγμή, η φωτιά είναι μεγάλη» είπε ο αρχικά ο Πατούλης.

Και συνέχισε: «Τα εναέρια μέσα είναι αυτά που μπορούν, τώρα, να κάνουν τη διαφορά. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μας θυμίζει μέρες του 2007. Τότε προσπαθούσες να σβήσεις τη μια φωτιά και ταυτόχρονα ξεκινούσαν άλλες σε διαφορετικά μέρη. Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία σε εξέλιξη και προσπαθούμε να καταμερίσουμε σωστά τα μέσα. Επισημαίνουμε ξανά πως τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά για τις ευπαθείς ομάδες».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, εξαπλώνεται συνεχώς, κινείται βορειοδυτικά έχει φτάσει μέσα στα βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και όπως με ενημερώνουν από την πυροσβεστική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί για να αποθηκευτούν τα αντικείμενα των ανακτόρων και κινείται με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Θεός να βάλει το χέρι του».


Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, καθώς τρία νέα μέτωπα να καίνε στην περιοχή, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική.

Η εστία της φωτιάς είναι πολύ κοντά στα πρώην Βασιλικά Κτήματα του Τατοΐου, ενώ υπάρχει άλλο ένα μέτωπο στο ρέμα της Χελιδονους. Η τροχαία κόβει την κίνηση στο ύψος της γέφυρας της Βαρυμπόμπης και δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Δροσοπηγή.

Από την άλλη το 112 απέστειλε μήνυμα για εκκένωση σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοποηγή.

Οι τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις που έχουν πάρει διαστάσεις στη Βαρυμπόμπη έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η πιο σημαντική σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό γι΄ αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας και της Δροσοπηγής.

Η δεύτερη αναζωπύρωση είναι μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάνες.

Και οι τρεις καίνε κομμάτια του δάσους που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Κρυονερίου

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στο Κρυονέρι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, τα παράθυρα, τις πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Κρυονέρι, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή

Μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στη Δροσοπηγή για να εκκενώσουν την περιοχή.

Για την Ιπποκράτειο Πολιτεία το μήνυμα αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν μέσω της Εθνικής προς Αθήνα, ενώ οι κάτοικοι της Δροσοπηγής να απομακρυνθούν προς Αφίδνες ή Ωρωπό.

(Αρχικό κείμενο 14:09) Σε εξέλιξη βρίσκεται μικρή αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα κι ένα αεροσκάφος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πριν λάβει διαστάσεις. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ η αναζωπύρωση προήλθε πιθανότατα από μικρό θύλακα φωτιάς, ενώ οι προσπάθειες κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή αποκλείονται για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Γιώργος Νούλης, προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η καταστροφή στην περιοχή.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τα καίρια ερωτήματα

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκαν δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και η αναφορά δικηγόρου με την οποία θέτει μια σειρά καίριων ερωτημάτων.

Στην αναφορά του ο δικηγόρος ρωτά αν ευσταθεί η πληροφορία που διαδίδεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή αλλά και «αν είναι αληθές, όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως πχ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης».

Επιπλέον, στην επίμαχη αναφορά καταγράφεται το ερώτημα αν είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.