ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κόλαση φωτιάς για 9η (!) ημέρα στην Ελλάδα: Καίγονται σπίτια στην Αρκαδία – Μάχη μην περάσει στο Μαίναλο (upd)

Κόλαση φωτιάς για 9η (!) ημέρα στην Ελλάδα: Καίγονται σπίτια στην Αρκαδία – Μάχη μην περάσει στο Μαίναλο (upd)

(Ανανέωση 9:43) Για 9η ημέρα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη από τις φλόγες, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει καταφέρει ακόμα να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Αρκαδία, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι αντιμέτωπες με ένα μέτωπο 10 χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες πέρασαν μέσα από οικισμούς, με αποτέλεσμα να καούν σπίτια και περιουσίες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο μέτωπο», σημειώνοντας πως χθες η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των αναζωπυρώσεων που υπήρξαν από το μεσημέρι και ύστερα.

Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές χθες και εκκενώθηκαν 21 οικισμοί, μεταξύ αυτών: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Πυρρή, είναι 10 τα σπίτια που έχουν καεί από τις φλόγες, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και σε βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες.

Μάχη για να μην περάσει στο Μαίναλο η φωτιά

Τόσο αυτός, όσο και ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμαναν πως δίνεται μάχη για να μπορέσουν να σταματήσουν οι φλόγες πριν περάσουν στο Μαίναλο. Σε αντίθετη περίπτωση κρίνεται πως η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

Η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη με πυκνή βλάστηση και πολλούς οικισμούς εντός αυτής, σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Όσον αφορά στα καμένα σπίτια στο Πυρρή, επεσήμανε πως δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα της κατάστασης.

«Γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί» το μέτωπο, συμπλήρωσε και είπε πως οι δυνάμεις στην περιοχή είναι ενισχυμένες και γίνεται και προσπάθεια να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Όπως τόνισε, προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και εξέφρασε την ελπίδα του η εικόνα σήμερα να είναι πολύ καλύτερη.

Ξεκαθάρισε πως η κατάσταση το πρωί είναι καλύτερη, αλλά ένας άνεμος μπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα.

Επιχειρούν τα ρωσικά αεροσκάφη

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Στέφανος Κολοκούρης, γίνεται στην περιοχή Δάφνη της Αρκαδίας και έκανε δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ για την εικόνα στο μέτωπο.

Ο κ. Κολοκούρης σημείωσε πως πρόκειται για μία «εισαγόμενη φωτιά» που ήρθε από την Ηλεία και έκανε λόγο για «ολονύχτια μάχη με τη φλόγες».

Επεσήμανε πως αυτή την ώρα οι περιοχές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι εξής: Φαναράκια, Καστράκι και Πυρρής.

Ενημέρωσε πως στην περιοχή επιχειρεί το θηριώδες ρωσικό Ilyushin Il-76, που έφτασε στην Ελλάδα από τη Ρωσία, αλλά και το Beriev-200.

Έκανε λόγο για σημαντική συνδρομή από τις ξένες δυνάμεις και διαβεβαίωσε πως τίποτα δεν γίνεται στην τύχη.

«Όλα γίνονται κάτω από τους 45-50 βαθμούς» είπε για τη φωτιά και σημείωσε πως επεκτείνεται άμεσα στα 500 μέτρα μπορεί και στο χιλιόμετρο, καθώς η βλάστηση είναι ιδιαιτέρως ξηρή.

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στην Εύβοια

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες που ξεπήδησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο, στη βόρεια Εύβοια, μετά από αναζωπύρωση. Στο Ψαροπούλι και τα Βασιλικά οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, όπως και στα Ελληνικά, με τα μέτωπα να καίνε μέσα σε χαράδρα όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συνεχίζουν οι αναζωπυρώσεις

Οι πυροσβέστες και όσοι μετείχαν στην κατάσβεση, έκοψαν την πορεία της φωτιάς προς το Καστρί, τις Γούβες και την παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.

Στο Ασμήνι, μετά την απειλή του μεσημεριού χθες, το μέτωπο έχει περιοριστεί. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν και χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς.

Ανάμεσα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά οι αναζωπυρώσεις δεν έχουν τέλος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στο σημείο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Απείλησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας να περάσει η φωτιά, αλλά την απέτρεψαν.

Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί.

Σε επιφυλακή

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς έχει διαθέσει υδροφόρες και 61 χωματουργικά μηχανήματα που παραμένουν στην περιοχή.

Οπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα. Οσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες, τόσο μας ‘μαυρίζουν’ οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο».

«Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας» συμπληρώνει ο περιφερειάρχης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.