ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κόλαση φωτιάς στα Βίλια – «112»: «Εκκενώστε τώρα αυτούς τους 5 οικισμούς» – Καίγεται δάσος στο Όρος Πατέρας

Κόλαση φωτιάς στα Βίλια – «112»: «Εκκενώστε τώρα αυτούς τους 5 οικισμούς» – Καίγεται δάσος στο Όρος Πατέρας

(Ανανέωση 11:37) Ξανά στις φλόγες βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Βίλια συνεχίζει να καίει τα πάντα στο διάβα της, με την κυβέρνηση να στέλνει SMS μέσω του «112» για εκκενώσεις περιοχών.

Η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί από τη φωτιά στα Βίλια είναι τεράστια! Μπορεί ο αέρας να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά, αλλά το μέτωπο είναι τεράστιο (οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι ξεπερνούσε τα 10 χλμ) και κατακαίει παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρας. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι ρίψεις νερού το ίδιο.

Στις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα, χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε χαράδρα.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, μέσω του 112, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοκουνδούρα.

Εκκενώνεται επίσης το γηροκομείο της «Παναγίας Φανερωμένης», όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Παράλληλα το πύρινο μέτωπο έχει περάσει από χθες το βράδυ τον δρόμο και δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο προς το Πόρτο Γερμενό. Οι εστίες εντοπίζονται κυρίως σε δύσβατα σημεία με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των Βιλίων βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς όπως λένε φοβούνται ότι θα τους ζητηθεί να εκκενώσουν την περιοχή.

Σημειώνεται πως εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα. Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Πατούλης: Προς τα πεδινά των Μεγάρων η φωτιά

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ νωρίτερα αναφέρει στη μάχη που έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι για να περιορίσουν όσο αυτό είναι δυνατό η μεγάλη φωτιά στα Βίλια.

«Όλο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο. το οποίο σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και περιμένουμε να συνδράμουν τα εναέρια μέσα τις πρώτες πρωινές ώρες», είπε.

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά. «Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες».

Ο περιφερειάρχης Αττικής μίλησε για «μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπότου και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, καθώς και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.